Razstava grafičnih del in nabožnih slik za Marijin praznik

GRAFIKE POD KROŠNJAMI DREVES je bil naslov izredno lepe in inovativne razstave grafičnih del, ki je sodila v predzadnji dogodek občinskega praznika in bila na ogled še 14 dni. Pripravili so jo likovniki, ki delujejo pod okriljem KD Tabor, v graščini Duplje, ki je bila izbrana že v začetku marca, ko se je začel seminar pri predanem mentorju Branku Bandlju.

Na treh predhodnih sestankih pri načrtovanju dela za leto 2023 so se skupaj odločili, da se lotijo nečesa novega-grafike.

Grafika nastane z odtisom upodobitve z matrice ali skozi matrico. Starejšim tehnikam , ki so lesorez, linorez, bakrorez, monotipija se pridružujejo moderne, kot je serigrafija oz. sitotisk, kjer se barvo nanaša skozi sito, ki ga pripravimo tako, da nanj nanesemo posebno emulzijo, nato sitotisk osvetlimo s UV svetlobo in na prostoru, kamor smo položili film z motivom, se nam po izpiranju pokaže motiv še na situ. Po izdelavi sita se nanj nanese barva, ta pa se potem prenese na izbran material, katerega površina je sorazmerno ravna in gladka (npr. tkanina, papir, steklo, gladek les, keramika).

Otvoritveno slovesnost je vodila odlična Katarina Meglič. Za glasbeni del so poskrbeli štirje naši mladi instrumentalisti: Zala Jelar na kitari s skladbama Laura in Jazzissimo, Lovro Križnar na trobenti s skladbo Altair avtorja H.A.Vandercooka, Teja Križnar na prečni flavti s skladbo Sibirski galop avtorja P. Wedgwooda in Domen Križanar na harmoniki s skladbo Sugar plum avtorja Palmer Hughesa, ki so navdušili. V uvodu nas je pozdravil in nagovoril tudi župan Ivan Meglič, za njim pa je predsednica društva Daca Perne predstavila skupino slikarjev vključno z njihovimi preteklimi uspešnimi projekti: »Naši likovniki so ena od osmih sekcij (literarna, gledališka, glasbena, filmska, klekljarska, kulinarična-PP, naravna dediščina) našega društva. Z LOGO tipi so lepo predstavljene na bannerju ali stoječi zastavi. Likovniki v društvu nepretrgano delujejo že od leta 2000 in za njimi so najrazličnejši projekti in likovne kolonije, ki so pustile sledi predvsem v naših Podbrezjah. Tudi skupinske in lastne razstave so pripravljali ter opaženo sodelovali na projektih po Sloveniji. Na likovni koloniji so na 4. TD leta 2009 ustvarili kompletne slike za križev pot na našem Taboru, leta 2011 je Barbara Pogačnik naslikala 10 velikih platen s poliptihom, ki so služila za ilustracijo knjige po legendi o Taborski Urški, leta 2016 so se lotili portretov desetih znamenitih Podbrežanov, leta 2017 so naslikali vseh 12 kapelic, ki stojijo po naši vasi in od leta 2012 ustvarjali dela za devet dogodkov z naslovom Narodne v sliki, pesmi, plesu in besedi. Tudi restavratorskih del smo se lotili z njihovo pomočjo in reševali kulturno dediščino.«

Tokratna razstava je prav tako sodila med večje projekte, saj so se naši člani kar nekaj mesecev pod umetniškim vodstvom Branka Bandlja učili in ustvarjali grafična dela, ki so bila na ogled. Za natančno delo in končno izvedbo ustvarjenih grafik pa je mentor v celoti prevzel tudi odgovornost.

Skupino, ki je razstavljala svoje prve grafike so poleg mentorja Branka Bandlja sestavljali še Metka in Matjaž Mauser, Dana Šemrov, Mija Kramarič, Angelca Križaj, Tilka Purgar, Zdravko Purgar in Ronka Kozjek. Njihove grafike, ki se tako ali drugače dotikajo narave in predvsem DREVES so obiskovalce in vse nas zares navdušile. Vsak sklop je predstavljal svojo zgodbo, ki smo jo delno začutimo sami, še bolj pa, ko nam je skrite podrobnosti, ozadje in skrivnosti razloži mgr. likovnih umetnosti Branko Bandelj. Posebna pozornost je veljala seveda PODBREŠKEMU DREVESU. Natančneje ga poglejte na fotografiji in povejte kakšne simbole vse skriva. Naj vam namignemo, da jih je kar pet. Tudi pri grafičnem drevesu KRIVA JELKA je treba pozorno pogledati vse slike.

Opazili boste, da te grafike niso le na platnih, temveč tudi na lesu, ki se ga je lotila vodja likovnikov Ronka Kozjek. Nekaj jih je tudi na steklu in nekaj na keramiki. Posebna in lepa dela so to, vsaka zase.

Ob koncu smo se še vsi pod vtisom lepega v ambientu vrta graščine zadržali še ob Podbreški potici, jabolčnem zavitku, jabolčnem soku in slanih rogljičkih.

V soboto, 19. avgusta 2023 od 10h do 14h, so naši likovniki pripravili že tradicionalno razstavo slik v parku na Cegelnici, v počastitev Marijinemu prazniku, velikemu šmarnu.

Želeli smo, da bi razstava izzvenela kot bližina vsem prizadetim v naravnih katastrofah, ki so zadnji mesec prizadele Slovenijo.

Prijazno smo vabili na posvečen prostor, da bi si na lahko ogledali umetnine in se pogovorili z ustvarjalci. Tam smo obiskovalce, ki jih ni bilo malo, čakali štiri ure.

Razstava v parku na Cegelnici je bila posvečena Marijinemu vnebovzetju, ki je15. avgusta, a je bila za 4 dni zamaknjena. Tokrat so se keramičnim in likovnim delom pridružila še klekljana, vse po vrsti pa so bile umetnine, ki so nagovarjale vsaka po svoje ali v skupini.

Razstavili smo tudi pet del pokojne Barbare Pogačnik in jih postavili na začetek zgornjega dela parka, na drugo stran pa vseh 12 podbreških kapelic. Posebno mesto je Anica Hvasti izbrala za sedem klekljanih del in jih postavila ob vznožje kapelice. Posebna je bila tudi postavitev štirih del Branka Bandlja na temo krščanska simbolika. Prvo delo je bilo v tehniki asemblaž, križani v maniri popart, dve deli pa v kombinirani tehniki iz starega v novo. Taka je bila vejica nekdanjih pastirjev, tokrat ozaljšana v barve, postavljena v srce in vse skupaj v večno Sonce. Vsi deli za tretjo sliko so iz Podtabora: veja, opeka , svečnik s svečko v obliki jabolka. Četrta pa predstavlja množico, ki gleda v svetlo prihodnost. Tilka Purga je razstavila svoja keramična dela od razpela na korenini trte do svečnikov, keramičnih rož in angelcev. Ob njena dela smo postavili dve sliki njene vnukinje Zale. Vse ostala likovna dela so predstavljali še Zdravko Purgar s cerkvami, Franci Markovec, Metka in Matjaž Mauser, Mija Kramarič, vodja skupine Ronka Kozjek, Dana Šemrov in Angelca Križaj, ki nas je ob koncu povabila v svoj dom na pogostitev, ki smo jo izkoristili tudi za načrtovanje še dveh pomembnih dogodkov, ki nas čakata jeseni. Veseli smo bili lepega obiska in še posebej župana Ivana Megliča, ki si je pozorno ogledal razstavljena dela.

Branko Bandelj je dogodek uporabil še za nekakšen uradni zaključek grafične delavnice in vsem sodelujočim razdelil gradivo v posebnih mapah, za katere je dobil prestižno nagrado. Odslej bomo lahko uporabljali tudi nalepko EXLIBRIS, ki jo je oblikoval na podlagi grafike in simbolov Podbrezij.

Za KD Tabor Podbrezje tekst in foto Daca Perne, foto Joc Perne.