Ivana Kobilca

slikarka,
1861 – 1926

Povzeto iz Siolovih Novic, 3.12.2006

V Podbrezjah se s Pirčevimi dnevi spominjajo
Ivane Kobilce

Naklo – V Podbrezjah bodo drevi, na predvečer smrti Ivane Kobilce, obeležili 80 let, odkar je umrla najbolj priznana slovenska slikarka. Rod Ivane Kobilce po materini strani izhaja prav iz Podbrezij, zato na predvečer slikarkine smrti v tem gorenjskem kraju pripravljajo tradicionalne, 5. Pirčeve dneve, ki se bodo pričeli ob 17. uri.

V Taborski cerkvi ob sliki Marije Device bo Ivana Kobilca skozi glas predsednice Kulturnega društva Tabor Podbrezje Nataše Kne Leben spregovorila o sebi, svojih nazorih in času, v katerem je živela. Podbreški pevski zbor bo zapel Verdijev Zbor sužnjev iz Nabucca iz leta 1880 in pesmi slovenskih skladateljev tedanjega časa. Obiskovalci bodo nato skozi špalir pevcev odšli v Pirčev dom, kjer bodo ponazorili dogodek, kako Ivana Kobilca ob spremljavi klasične glasbe slika na platno.

Holandka

Na okrogli mizi bo predstavljeno slikarkino delo

Osrednji dogodek bo okrogla miza, ki jo bo vodil Stane Mihelič ob sodelovanju profesorice Brede Ilich Klančnik in Marte Frelih. Med predavanjem bodo predstavili slikarkina dela, odlomke iz dokumentarca RTV Slovenija in slikovno gradivo s snemanja nastajajočega dokumentarca o Kobilčini evropski poti.

Kofetarica

Podbrezje je v času Ivane Kobilce utripalo v svetovljanskem duhu
Podbrezje je v času Ivane Kobilce utripalo v zanimivem svetovljanskem ritmu. Franckovo veleposestvo je imelo izjemno zbirko več sto različnih živalskih in rastlinskih vrst z vsega sveta. V Podbrezjah je služboval Franc Pirc, oče umnega sadjarstva na Kranjskem, tam pa se je rodil tudi prvi slovenski šolnik Andrej Praprotnik. V Podbreški vili je živel Jože Pretnar, vnuk Jožefa Tomšeta edinega slovenskega podmaršala avstroogrske vojske.

Poletje

V Podbrezje je zelo pogosto zahajala tudi Ivana Kobilca. Prav v tem kraju na meji med radovljiško in naklansko občino je naslikala svojo najznamenitejšo sliko – Poletje. Poleg tega se je v Podbrezjah rodila pisateljica Mimi Malenšek, ki je predlagala, naj bo Ivana Kobilca upodobljena na bankovcu za 5000 tolarjev.

Parizanka

Ivana Kobilca (1861-1926) je bila prva akademsko izobražena slovenska slikarka. Uvršča se med klasike slovenskega realizma, ki so s svojo veličino utirali pot modernemu slovenskemu slikarstvu. Že s svojo prvo razstavo v domači Ljubljani leta 1889 je vzbudila vsesplošno pozornost. Njen uspeh je bil še toliko bolj presenetljiv, saj se je uveljavila na področju, ki je dotlej pripadalo moškim. (STA/Foto www.ng-slo.si)