Podbreška potica

Podbreška potica je v lanskem in letošnjem letu dobila že 5 državnih priznanj za prva mesta. Tako je bila v velikonočnem času na Gradu Otočec izbrana za potico kraljico 2018 in 2019, nato na Ptuju med Dobrotami slovenskih kmetij 2019 in dvakrat za NAJ potico na Dvoru Jezeršek za 2018 in 2019. O Podbreški potici že ves čas poročajo tiskani, radijski in televizijski mediji. Letos je tradicionalnim nadevom iz suhih jabolčnih krhljev, tepk in viljamovk dodan še nadev iz suhih češpelj. Prav tako mojstrice testo že izdelujejo z drožmi, ne samo s kvasom.

 

Mojstrice peke Podbreške potice – naročila

ALJANČIČ VERONIKA
PODBREZJE 224
aljancicveronika@gmail.com
040 254 889 

ALJANČIČ JANA
PODBREZJE 176
aljancic.jana@gmail.com
040 560 765

 

ŠTAUT MARIJA
PODBREZJE 259
marijasm1@gmail.com
031 771 196

MIHELIČ BERNARDA
PODBREZJE 168
mihelic.bernarda@gmail.com
041 350 332

KNE IVANKA
PODBREZJE 137
ivankakne9@gmail.com
041 398 756

MOKOREL ERNA
ZVIRČE 86
erna.mokorel@siol.net
041 694 969

Film z delavnice o peki Podbreške potice (17. december 2020)

SPECIFIKACIJA PROIZVODA ZA ZAJAMČENO TRADICIONALNO POSEBNOST

PODBREŠKA POTICA

Ime za registracijo proizvoda je »Podbreška  potica« z nadevom iz suhih krhljev jabolk ali suhih krhljev hrušk viljamovk ali

suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev.

RECEPTURA IN IZDELAVA

 

Sestavine, ki se uporabljajo pri peki potice

1.    Moka – bela pšenična moka, pirina moka
2.    Mleko – kravje mleko
3.    Suhi jabolčni krhlji (kosmač ali jonatan ali voščenka ali idared)
4.    Suhi hruškovi krhlji (viljamovka)
5.    Suha tepka
6.    Vanilja – aromatiziran sladkor, vanilijev sladkor
7.    Domači rum ali viljamovka ali tepkovec
8.    Jajca – kokošja 
9.    Surovo maslo iz kravjega mleka
10.  Sladkor – kristalni ali v prahu
11.  Gozdni med
12.  Kisla smetana (polnomastna)
13.  Cimet
14.  Nageljnove žbice
15.  Limonina lupina bio limone
16.  Sol
17.  Kvas

 

Sestavine podbreških pridelovalcev in predelovalcev kmetijskih pridelkov

–      pirina moka: Janko Jeglič, Aleš Jerala
–      surovo maslo z najmanj 82 % m. m.: Milan Debeljak
–      kravje mleko z najmanj 3,5 % m. m.: Milan Debeljak, Primož Rehberger, Matej Purgar, Niko Skodlar, Peter Debeljak, Franc Pogačnik, Jakob Korenčan, Katja Drinovec, Marijan Černilec
–      kisla smetana z najmanj 20 % m. m.: Milan Debeljak
–      kokošja jajca: Veronika Aljančič, Niko Skodlar
–      suhi jabolčni krhlji:Janko Jeglič, Aleš Jerala
–      suhi hruškovi krhlji: Janko Jeglič, Aleš Jerala
–      suhe tepke;: Janko Jeglič
–      viljamovka, tepkovec, sadjevec: Janko Jeglič, Aleš Jerala, Franc Pretnar
–      gozdni med: Franc Pretnar

 

Pregled tradicionalnih merskih enot, ki se uporabljajo v tej specifikaciji

 

Sestavine kvašenega testa iz bele pšenične in pirine moke

 

Priprava testa

Kvašeno testo zamesimo s kvasnim nastavkom. Moka mora biti obvezno presejana.  Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko. Testo mora biti lahko, ne pregosto.

Vzhaja naj pri sobni temperaturi 45 minut. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,4 cm – 0,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z nadevom.

 

RECEPTURE ZA NADEVE PODBREŠKE POTICE

 

Podbreška potica – nadev iz suhih jabolčnih krhljev

Priprava nadeva iz suhih jabolčnih krhljev:

1. Suhe jabolčne krhlje zmeljemo na strojček za mletje mesa (4 mm). Zmlete krhlje poparimo z mlekom in dodamo rum. Maso pustimo, da se krhlji navlažijo.

2. Zmesi primešamo vanilijin sladkor, sladkor, cimet, klinčke, omehčano maslo, kislo smetano, rumenjake in nazadnje še stepen sneg iz  beljakov. Sneg je lahko narejen tudi iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.

3. Testo razvaljamo na debelino mezinca vsaj 0,4 cm do 0,5 cm.

4. Na 1/2 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 350 – 400 dag  nadeva iz suhih jabolčnih krhljev. Potica mora imeti 4 – 5 zavojev.

5.  Z nadevom namažemo testo.

6. Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v potičnico, ki jo namastimo z maslom. Konca zvitka se morata dobro stikati.

7.  Potico v potičniku pustimo vzhajati.

8. Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico mleka in jajca ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 – 180°C vsaj 40 minut. Temperatura in čas pečenja se lahko prilagodita glede na vrsto peči.

9.  Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.

10. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.

 

Podbreška potica – nadev iz suhih hruškovih krhljev viljamovke

Priprava nadeva iz suhih hruškovih krhljev:

1. Suhe hruškove krhlje zmeljemo na strojček za mletje mesa (4mm). Zmlete krhlje poparimo z  mlekom in dodamo rum ali sadjevec. Maso pustimo, da se krhlji navlažijo.

2. Zmesi primešamo vanilij sladkor, sladkor, cimet, klinčke, omehčano maslo, kislo smetano, rumenjake in nazadnje še stepen sneg iz beljakov. Sneg je lahko narejen tudi iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.

3. Testo razvaljamo na debelino mezinca vsaj 0,4 cm do 0,5 cm.

4. Na 1/2 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 350 – 400 dag  nadeva iz suhih hruškovih krhljev. Potica mora imeti 4 – 5 zavojev..

5.  Z nadevom namažemo testo.

6. Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v potičnico, ki jo namastimo z maslom. Konca zvitka se morata dobro stikati.

7. Potico v potičniku pustimo vzhajati.

8. Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico mleka in jajca ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 – 180°C vsaj 40 minut. Temperatura in čas pečenja se lahko prilagodita glede na vrsto peči..

9. Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.

10. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.

 

Podbreška potica – nadev iz suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev

Priprava nadeva iz suhih tepk:

1. Suhe tepke operemo in jih damo kuhati v 1 L vode, kateri smo dodali 3 žlice medu. Vre naj eno uro. Tepke odcedimo in ohladimo. Ohlajene tepke očistimo pečka in trdih delcev. Tepke zmeljemo na strojček za mletje mesa (4 mm). Tepkam dodamo še 100 g mletih jabolčnih krhljev.

2. Penasto umešamo maslo, rumenjak, začimbe, limonino lupino in sadjevec ali viljamovko. Vse temeljito premešaš in dodamo zmlete tepke in suhe jabolčne krhlje. Nato dodamo kislo smetano in sneg dveh beljakov. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.

3. Testo razvaljamo na debelino mezinca vsaj 0,4 cm do 0,5 cm.

4. Na 1/2 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 250 – 300 g  nadeva iz suhih tepk in 100 g suhih jabolčnih krhljev. Potica mora imeti 4 – 5 zavojev.

5. Z nadevom namažemo testo.

6. Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v potičnico, ki jo  namastimo z maslom. Konca zvitka se morata dobro stikati.

7.  Potico v potičniku pustimo vzhajati.

8. Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico mleka in jajca ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 – 180°C vsaj 40 minut. Temperatura in čas pečenja se lahko prilagodita glede na vrsto peči.

9. Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.

10. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.

 

OPREDELITEV PEKAČA – POTIČNIK

Pekač – potičnik je izdelan iz žgane gline.

Potičnik je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je rebrasta. Pri slednji so rebra postavljena navpično glede na dno potičnika, ki ima ravno dno. V sredini potičnice je prirezan stožec, ki omogoča temeljno in edino obliko potika, to je v obliki kroga s sredinsko luknjo, obratno konusne oblike. Dimenzije potičnika: spodnji premer 19 cm, zgornji premer 26 cm, višina 10 cm.. Potičnik iz žgane gline so povezane z žico, kar poveča njihovo obstojnost.

Potičnik je izdelan v skladu z zahtevami Pravilnika o keramičnih izdelkih namenjenih za stik z živili (Uradni list RS, št. 38/2006) in Uredbe o materialih in izdelkih, namenjenih za stik z živili (ES št. 1935/2004). Izdelovalec potičnikov: Franc Kremžar, mojster domače obrti, Komenda.

 

OPREDELITEV KAKOVOSTI POTICE

Zunanji videz potice je enakomeren, čvrst, z gladko skorjo. Barva pečene potice je tipična za sladko testo (zlato-rjave barve). Videz potice na prerezu: skorja ne odstopa, polnilo (nadev) je enakomerno razporejeno, povezano in brez vmesnih lukenj. Ob pritisku je potica mehka in prožna.

 

ROK UPORABNOSTI 

Pri sveže pečeni potici mora biti rok uporabnosti napisan na embalažni enoti: uporabno najmanj do 7 dni od dneva peke. Do poteka uporabnosti potico hranimo po navodilih proizvajalca.

Pri potici, ki je po peki zamrznjena, mora biti rok uporabnosti napisan  na embalažni enoti: največ 3 mesece od datuma zamrznitve. 

V primeru odtajane pečene potice, jo je potrebno porabiti v največ 3 dneh.

 

 

Jernej Jeglič
Predsednik Interesnega združenja Podbreška potica
jernej.jeglic@siol.net