Mihael I. Fock

(1950-2018)
Avtor treh izvirnih knjig, svetovno znan filatelist, akreditiran sodnik pri EFZ Fepa
Mihael I. Fock je umrl leta 2018, bil kemik, športnik, nekoč državni prvak v kanuju na divjih vodah, lokostrelec pa tudi glasbenik, ki je igral violino v simfoničnem orkestru v Kranju.

Bil je tudi navdušen filatelist, član Filatelistične zveze Slovenije, član American Philatelic Society, Fellow of the Royal Philatelic Society London, član poštno zgodovinskih združenj na Portugalskem, v Izraelu in v Avstriji, avtor treh izvirnih knjig o filateliji in akreditiran sodnik za tradicionalno filatelijo pri evropski filatelistični zvezi FEPA.

Tako nekako nam je našega vaščana, ki je bival z nami na Vili dobrih 15 let, predstavil predsednik  Filatelistične zveze Slovenije, gospod Igor Pirc, ki je povzel mnenje prijateljev in strokovne filatelistične  javnosti. Več o njem lahko najdete tudi na spletu, kjer je zapis pogovora s televizijske oddaje z g.Čolnikom.

V maju 2007 je svojem literarnem večeru v Podbrezjah predstavil svojo prvo knjigo ACADEMIA TRAIECTINA, ki govori o Utrechtu. Ob 300 letnici tamkajšnje univerze so izdali dve trikotni znamki, ki ju je oblikoval magični realist Pike Koch in prikazujeta kalvinista Gilberta Voeta, ki je ustanovil univerzo in Pallas Ateno, ki predstavlja simbol učenosti.

V maju 2008 je na drugem literarnem večeru predstavil svojo drugo knjigo COMPAHNIA DO NYASSA o Portugalski koloniji (delniški družbi) v vzhodni Afriki, ki je imela pravico do tiskanja svojih znamk.  Te znamke odražajo politično stanje v matični domovini in prikazujejo zgodovino kolonije.  Večer je bil popestren z originalno glasbo Afrike ki jo je pričarala skupina URULU.

Izdana dela g. Mihaela I.Focka

Januarja 2012 je na literarnem večeru  predstavil svojo tretjo filatelistično knjigo z antičnim naslovom ZLATI JERUZALEM. V njej je opisana zgodovina Judeje in Jeruzalema ter njegov poštni sistem, ki je sprva temeljil na pismih, ki so jih prenašali romarji in končno usposobitev turškega poštnega sistema, ki je od 1870 deloval do konca I. svetovne vojne, oziroma turške kapitulacije. Z odpiranjem Turčije proti zahodu so tudi druge države, ki so imele konzularna predstavništva v Sveti deželi, ustanovile svoje poštne urade in glede na nerazvitost turške pošte same prevzele večino pošte. Avstrijci, Rusi, Nemci, Italijani in Francozi so imeli svoje ladijske povezave, ki so pospešile stike Svete dežele in ostalega sveta. Z nesrečno izgubljeno I. svetovno vojno (Turki so se postavili na stran Nemcev), je nadzor prevzela Anglija, ki je dobila mandat Združenih narodov, vendar ga je leta 1948 vrnila in omogočila nastanek države Izrael. Arabcem to ni bilo všeč in so takoj napadli novo državo. Jeruzalem je za 20 let ostal razdeljen in šele junijska vojna leta 1967 ga je zopet združila v Eretz Israel.

Knjiga je bila predstavljena ob projekciji slik iz Jeruzalema in originalni glasbi iz Jeruzalema.

Mihael I.Fock v Jeruzalemu

Na 2. literarnem večeru

Na 3. literarnem večeru