Mimi Malenšek

Pisateljica in častna občanka

Rojena: 8. februar 1919
Umrla: 13. april 2012
Rojstni kraj: Dobrla vas na Koroškem
Domači kraj: Podbrezje

Mimi Malenšek je bila častna gostja Pirčevih dnevov 3. decembra 2006: »Za Podbrezje pravim, da je moj domači kraj, saj je moj rojstni kraj Dobrla vas na avstrijskem Koroškem. Mama me je v Podbrezje prinesla staro 3 mesece in nikoli več je nisem videla. Spomnim se, da sem bila že kot otrok najbolj vesela, če sem lahko tičala v knjigah. Gladko sem znala brati, še preden sem šla v podbreško ljudsko šolo.«

KUD in Mimi Malenšek
Voščilo za 90 let
Voščilo za 93 let
Pesem za Mimi Malenšek

Kultura je bila mali Mimi položena v zibel
8. februar, ki je z velikimi črkami zapisan v slovenski kulturi in literaturi, je bil izbran za rojstni dan Mimi Malenšek. Na ta dan leta 1919 je bilo odločeno, da bo na svet prišla ena najplodnejših slovenskih pisateljic. Knjige se resda ne merijo v centimetrih, a njene so skorajda vse po vrsti zajetne, obsegajo tudi 500 ali 600 strani, kar ni čudno, saj je nemalokrat v enem dnevu natipkala tudi do 20 strani besedila, tako zelo jo je v primežu držala strast po pisanju, po izpovedi.

Mimi Malenšek mojstrsko ujame družbeno klimo
Mimičina starša sta se zaljubila med prvo svetovno vojno v Avstriji, kjer je bil oče, po poškodbi na bojišču, na okrevanju, za ranjence pa je skrbela Helena Konič. Ko je bil oče že doma v Podbrezjah, se je rodila Mimi, ki jo je mati zaradi stiske trimesečno prinesla očetu. Kmalu zatem se je oče poročil in Mimi je dobila še polbrata Janeza in Rada ter polsestro Vido. Ljudsko šolo je obiskovala v domačih Podbrezjah, vpisala se je na meščansko šolo v Tržiču in se kmalu prepisala na kranjsko Gimnazijo. Kasneje je končala trgovski tečaj in knjižničarsko šolo. Študij zgodovine in umetnostne zgodovine ji zaradi pomanjkanja denarja ni bil usojen, se je pa vneto izobraževala sama, ko je pisala romane: »Verjetno je med ženskami zato zelo malo pisateljic, ker pisanje ni lahko delo, saj je treba veliko in natančno študirati, da lahko napišeš verodostojen, objektiven zgodovinski roman. To so občutljive teme, pri katerih ne smeš biti površen,« poudarja Malenškova.

Življenje in pisanje neločljivo povezana
Mimi je začela pisati že zelo zgodaj, vendar ni vedela, kje naj rokopise objavi. Ko je začela objavljati, se nikoli ni podpisala s pravim imenom, saj se je bala, da uredniki mladega dekleta ne bi jemali resno. Njeno prvo daljše delo, ki je izšlo, je bilo »Pesem polja«. Leta 1939 je od februarja do decembra v gorenjskem časopisu izhajalo delo »Taborska Marija«, v katerem mlada pisateljica opisuje podbreško življenje. Istega leta se je Mimi poročila z Ljubljančanom Rihardom Malenškom, sinom lastnika podjetja s pohištvom. Leto kasneje se jima je rodila hčerka Emilia Erika, ki jo kličejo Mili, leta 1941 pa še sin Daniel Oto, na kratko kar Mišo, saj je kot otrok tako prikupno kukal v svet, da so odrasli menili, da gleda kot miška iz moke.

Ko pride čas, je treba znati končati
Malenškova še danes piše s pisalnim strojem, šele čistopis potem spravi v računalnik. Danes večinoma urejuje in dopolnjuje besedila, ki jih je objavljala v časopisih. Na nek način se je pisateljsko upokojila po sedemdesetem letu. Mimi Malenšek še danes živi v Ljubljani.

Nekatera njena dela:
Pesem polja, Balada o starem mlinu, Bratstvo, Črtomir in Bogomila, Daj mi roko, pomlad, Inkvizitor, Jesen v soteski, Kavatina za angela vremenarja, Kovinarji, Lučka na daljnem severu, Marčni veter, Matjaž, Minuta molka, Noriška rapsodija, Pesnikov nokturno, Plamenica, Počitnice v Bayangi, Podlesnice, Pojoči labodi, Poslušaj, zemlja, Prelom, Purgarji, Senca na domačiji, Sinovi predmestja, Skobci nad dolino, Sonce je obstalo, Sonce vročega avgusta, Tecumseh, Ujeti v času, V življenje, Vigenjci, Zlati roj,…

 

Pri Gradišarjevih v Dolenji vasi v Podbrezjah: Mimi Malenšek s svakinjo pred domačo hišo

 

Mimi Malenšek svojega očeta opisuje kot milega in dobrohotnega. Poleg očeta sedi njena mačeha.

 

Družina Malenšek, Mimi, soprog Rihard in otroka Mili ter Mišo

Zapis je Nataša Kne Leben naredila 30. januarja 2007 v Ljubljani.