Lani je naša predsednica Ema Grašič prvič organizirala natečaj jaslic in tudi tokratni drugi natečaj je uspel. Prejeli smo dvajset različnih jaslic. Hlevčki in Svete družine, mah in ovčice, angeli in zvezde, pastirji in sveti kralji. Notranje in zunanje jaslice, klasične in moderne, vedno nova iskanja izvirnosti in lepote. Jaslice v adventnem venčku, jaslice v kaminu, v svečniku, v kozarcu, čipka, glina, papir, pogovor z materialom in njegovim Stvarnikom, užitek ob načrtovanju in delu.

Verjamemo, da bo na letošnji natečaj, ki bo spet v decembru in tretji po vrsti, prispelo še več fotografij, da bo delo lahko potekalo bolj v živo, da se bo morda iz projekta razvilo kaj novega, morda več zunanjih postavitev, da bi si jih lahko ogledalo več ljudi. Zato je čas, da nabiramo ideje za naslednji natečaj, ko so misli še sveže in polne navdiha ob videnem, ko še vedno čutimo, da nas jaslice objamejo z zgodbo in prinašajo mir.

Slovenski človek pri tej vrsti ustvarjalnosti skoraj ne pozna meja, če le pomislimo na pestrost materialov, velikosti jaslic, prostorske umestitve in seveda najvažnejšega, simbolike.

Poznamo žive jaslice v Postojnski jami in v ledeni Mojstrani. Vredne ogleda z vsako leto drugačno simboliko so tudi jaslice v Križah, ki so nam blizu, pa Tekčeve jaslice v Tržiču zaradi stalne postavitve in starosti. Koliko razstav je že bilo pripravljenih in kako obsežen in prelep je muzej na Brezjah.

Seveda tudi Podbrezje ne zaostajajo, saj z avtoceste ljudje lahko opazijo bleščeče jaslice na zvoniku taborske cerkve ( Sveta družina), na župnijskem zvoniku božična zvezda, v mnogih kapelicah smo postavili jaslice, na Taboru hlevček za božično igrico, jaslice v obeh cerkvah. Veliko fotografij se je že zbralo in vedno jih je lepo pogledati.

Božič je čas za odnose. Zato je tudi čas ustvarjalnosti. V nekaterih družinah so jaslice postavili prvič, drugod so jih prestavili, povečali, dopolnili, polepšali. Potrebujemo to novost, drugačnost. Kakor smo sami vedno novi, drugačni, tako se tudi Nebo vedno na nov način dotika Zemlje. Jaslice postavljamo zunaj pred hišami, v domačih kuhinjah in dnevnih sobah. Krasijo Bogkov kot, pa tudi intimnost naših sob in delovnih prostorov. Božič je mali Bog. Doma je v naših srcih. Že zgodnji december prižge prve lučice, vse več jih je, namnožijo se na božični večer. Takrat je povsod toplo.

Drugi natečaj jaslic 2021/2033

Tokratni drugi natečaj 2021/2022 je tako pokazal vso pestrost postavitev, ki so jo izražale prispele fotografije in bile so lepe. Prav zato smo tudi ostalim podelili ZAHVALE za sodelovanje, zmagovalcem pa seveda PRIZNANJE z nagrado v obliki družabne igre za najboljše v eni od štirih izbranih kategorij. Žal, se nam želja od lani, da bi nagrade podelili v živo, spet ni mogla uresničiti, zato smo jim vse namenjeno spet izročili osebno na dom.

NAJBOLJŠE ZUNANJE JASLICE

Že sedmo leto zapored jih je postavila Mojca Finžgar s svojo ekipo iz Dolenje vasi. Prav te jaslice so že vse obdobje deležne posebne pozornosti in obiskovalci se radi pomudijo ob njih. Njihova posebnost pa je pred vsem v izvirnosti lokacije, kamor so postavljene, saj je bila prej to le votlina (Bankova luknja, ji rečejo domačini) v kateri so se z leti nabirale smeti. Kako lepo je, ko se rodi tako posebna in dobra ideja, a potrebno jo je seveda tudi izpeljati. Zato iskreno čestitamo vsem, ki so se z Mojco trudili in prvih 5 let ob jaslicah pripravljali pravo kulturno-kulinarično prireditev, ki so se ji radi pridružili tudi koledniki FSDU Naklo.

NAJLEPŠE NOTRANJE JASLICE

Komisija je drugo nagrado podelila Jani Aljančič. Njene jaslice so našle mesto v še nikoli zakurjenem kaminu, da bi tu gorela Jezusova Ljubezen.

Struktura je oblikovana po krivulji korenine, tako da dosežejo višino enega metra. Posebnost jaslic je še lep mostiček na levi in kozolec pred njim, vse domače delo. Taborska cerkvica je našla svoje mesto na vrhu hribčka, ki ga krasijo številne hišice, v katerih gori luč. V votlini ob vznožju hribčka, nežna svetloba ožarja Sveto družino in ji daje toplino, nam pa novo upanje. Zunanjost kamina so v višini zasedli številni beli angelci, na zgornjem robu žarijo ledene sveče kot nasprotni pol topline v notranjosti.

Na mizi v istem prostoru pa so ob leseni jelki, ki je delo Jožeta Aljančiča, postavljene še majhne miniaturne jaslice. Jelka je iz vrtečih deščic, ki so prirezane v stožec in postavljene na steber, da se lahko vrtijo okoli osi. Tako je lahko leseno božično drevo vedno drugačne oblike in tudi vsakič drugače okrašeno, a nikoli ne ovene.

NAJBOLJ IZVIRNE JASLICE

Po mamičinem nasvetu sta jaslice popolnoma sama izdelala Ula in Anže Kokol.

Osnova za jaslice so bili papirni tulci, ki sta jih pobarvala za Jezuščka, Marijo, Jožefa, pastirce, angelce, ovčke, kravico in volička. Tudi Trije kralji ne manjkajo. Na hlevčku je zvezda repatica, ki ji svetlobo dajejo svetleče snežinke. Smrečica ob robu pa je rezultat dela božičnih delavnic, ki sta se jih sestrica in bratec udeležila.

Komisija je bila mnenja, da je tako posebno kreativnost naših najmlajših članov nujno potrebno nagraditi zaradi vsaj dveh vzrokov, ki štejeta.

Prvi je seveda kreativnost in ustvarjalnost. Otrok, ki nekaj ustvari sam in v izdelek vloži svojo ljubezen, energijo, znanje, nujno v sebi prebudi poseben odnos in toplino. Še posebej, ko gre tu za jaslice, ki so že same po sebi predmet ljubezni.

Drugi nezanemarljiv vidik pa je recikliranje, saj sta Ula in Anže uporabila tako rekoč odpadno snov in mu nadela tako sveto in svetlo novo ime v novi uporabi. Ob tem sta manj trošila in nič kupovala. Njun ključni sestavni del je doživel nekaj novega in sodobnega v ravnanju z odpadki, ki se glasi “zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj”.

Iskrene čestitke za idejo tudi mamici.

NAJBOLJ RAZNOLIKE JASLICE ZNOTRAJ ENE DRUŽINE

Postavljala in oblikovala sta jih Anica in Jože Hvasti. Že Aničine jaslice iz prvega natečaja so bile v stilu klekljanih okraskov na jelki, pod katero so se spodaj v krogu razprostirala jaslice. Letos so se jim pridružile klekljane jaslice v svetleči barvni niti ovite okoli sveče in postavljene v stekleno vitrino. Ponazarjale so krhkost in hkrati moč. Tretje klekljane jaslice v beli niti je oblivalo steklo v obliki plošče. Belina v steklu ožarjena s svetlobo je pridih božanskosti, neskončne ljubezni. Četrte jaslice so bile izdelane iz plutovinastih zamaškov, nato oblečene in postavljene v narobe obrnjen modro barvan kozarec z zlato zvezdo repatico, ki je na peclju nosil svečko. Obdajale so ga letos modne hiške, ki so jih zbirali nekateri in so ponazarjale otroško preprostost, ki ji ni manjkalo kreativnosti. Pete jaslice pa so bile zunanje, postavljen ob fasado pri vhodnem oknu. Velika pestrost kaže na močan ustvarjalni zanos zakoncev Hvasti, kar pa ni njuno edino delo z lastnimi rokami, navdihom in znanjem, ki ga rada tudi razdajata.

Dodajamo še nekaj ostalih fotografij, ki so pritegnile pozornost. Te so zbirka majhnih jaslic, druge so v kapelici, tretje v kotu jedilne mize, da so blizu otroškim očem in rokicam, tretje so v steklenem svečniku.

Daca Perne