Petdenevno gosotovanje v BTC Cityju kjer Diši po domačem

in Slovensko odprtje 32. DEKD s PP v Narodnem muzeju Slovenije

O nas in naših Podbrezjah so zapisali na straneh BTC City, kjer bomo z našimi dobrotami in lepotami gostovali od 19. do 24. septembra 2022, od 8h do 14h.

DOBRODOŠLI, PODBREZJE,  kraj, kjer se je rodila Podbreška potica.
Podbrezje, kjer je nastala znamenita slika Poletje.- Ivana Kobilca
Podbrezje, kjer je na spomeniku citat pisateljice »Domačega kruha nikdar ne pozabiš«.- Mimi Malenšek
Podbrezje, kjer stoji Tabor z vso znano sakralno arhitekturo.
Podbrezje, ki je po zaslugi Franca Pirca postala sadjarska vas.
Podbrezje, vas s trinajstimi kapelicami.

“Podbreška potica na Tržnici BTC City

Gospa Marija Merljak pa je zapisala:

“Predragi prijatelji!

Danes je nedelja, praznični dan. Za vsak praznični dan posebno za ta velike praznike je na mizi po slovenski navadi tudi POTICA. Če je pa potica, narejena s prepletom iz sestavin sosedskih vasi in s pridnimi rokami mojstric peke, ji upravičeno rečemo PODBREŠKA POTICA ponos Slovenije. Še zlasti, ker so mojstrice peke vanjo vtkale vso svoj ljubezen , sožitje, veščine in spoštovanje tradicije. Na vidnem mestu je bila predstavljena ob 30 obletnici Slovenije na Vačah v oddaji Oddaja Dobro jutro, kar še posebej pokaže pomembnost te potice.

PODBREŠKA POTICA je plod prizadevnosti Kulturnega društva Tabor Podbrezje, mojstric peke te potice in idejnega vodje Jerneja Jegliča.

Prav to potico : izdelovanje le te, degustacija, prepoznavnost Podbreške potice v svetu, zgodovinski vidik tega posebnega izdelka in kulturne znamenitosti v Podbrezjah boste spoznali v tem tednu na tržnici BTC CIty v okviru projekta DIŠI PO DOMAČEM.

Pripenjamo še nekaj fotospominčic, ki so nastale v tednu, ko smo od 19.9. do 24.9. 2022 z našo Podbreško potico sodelovali v projektu DIŠI PO DOMAČEM na odprti tržnici BTC Cityja v Ljubljani.

Veliko filmčkov je sproti objavljala že ga. Marija Merljak in kolaž fotografij prav tako. Doštudirala je živilsko tehnologijo in je cenjena prehranska strokovnjakinja. Rada ima ljudi in naravo. Piše o tem, kako je mogoče z zdravo in uravnoteženo prehrano vplivati na zdravje. Na temo zdravja in podporne prehrane je napisala že sedem knjig, pravkar pa nastaja že njena osma. Tudi nas je obiskala vsak dan in vsakič navdušeno odkrivala nove kvalitete Podbreške potice in jih predstavljala širši javnosti. Tako smo lahko veliko spregovorili o njenem nastajanju, recepturi, jo v sredo, ko nas je obiskal župan Ivan Meglič, pripravljali tudi v živo. Lahko smo spregovorili o Francu K. Pircu, poslali pozdrave Barbari, predstavili nekaj drobcev o delu Kulturnega društva Tabor……

Spodnje fotografije so naložene kronološko, tako kot so nastajale od ponedeljka do sobote, ko se je naše vsakdanje potovanje in prinašanje potic za okušanje in prodajo zaključilo.

Hvala vsem, ki so dnevno sestavljali ekipe za pot v Ljubljano in kljub nizkim temperaturam v dopoldanskem času vztrajali po šest ur in več. Prav tako gre zahvala vsem mojstricam, ki so spekle tako veliko število te naše okrogle, tako prijetno dišeče sladice harmoničnega okusa.


Pa to v Ljubljani ni bilo vse.

Povabili so nas namreč na slovesno odprtje 32. DEKD 2022 (10.Tedna kulturne dediščine in 32. Dnevov evropske kulturne dediščine), ki je potekalo 23. septembra ob 11h v Narodnem muzeju Slovenije, kjer je bila ob koncu slovesnosti ob Plečnikovem čaju kot edina sladica ponujena Podbreška potica, ki sta jo zbranim gostom stregli (in PP tudi spekli) Veronika Aljančič in Marija Štaut. K sodelovanju z našo odlično sladico nas je povabila koordinatorica DEKD za Slovenijo ga. Nataša Gorenc.

Okoli 150 gostov, med katerimi so bili ugledni predstavniki te prireditve tudi iz tujine, si je ogledalo Plečnikovo razstavo mladih študentov arhitekture ob evropskem letu mladih in 150 letnici arhitektovaga rojstva, 50. obletnici Konvencije o varovanju svetovne kulturne in naravne dediščine ter temi (Vz)trajnostna dediščina.

Slavnostna gostja je bila dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo. Zbrane goste je pozdravila tudi gostiteljica doc. ddr. Mateja Kos Zabel, vršilka dolžnosti direktorja Narodnega muzeja Slovenije, in Jernej Hudolin, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Glasbeni gost je bil Vasja Vipotnik (Skova), prireditev je povezovala dr. Blažka Müller.