Na četrti razstavi klekljanja, ki je bila odprta v petek, 17. maja 2019 v Pirčevi dvorani na Taboru, smo lahko v živo spremljali nastanek umetnine, ki je narejena s prepletanjem in vozlanjem niti, napetih okoli bucik, zapičenih v blazino. Niti so pri tem navite na klekeljne, ki so je trije pari rok najmlajših članic, Eme, Monike in Ane pod budnim očesom prepletali in vodili po točno določeni poti.

Tokratna razstava je že četrta po vrsti. Od prve skromne, smo drugo posvetili velikonočnemu času, tretjo smo naslovili Čipka nekoč in danes, ali čipka od krsta do krste. Tale 4. pa nosi naslov Pomlad v Podbrezjah z Mimi Malenšek. Naše tri mentorice, Francka Prostor, Milena Hafnar Jerič in Ani Hvasti so se od zgodnje jeseni do konca pomladi s tečajniki vsak petek za dve uri zbrale v toplih učilnicah POŠ Podbrezje. Nesebično so predajale naprej svoje znanje in potrpežljivost.

Skupaj z nekaterimi tečajnicami so pod vodstvom Marjance Ambrožič Jeglič postavile premišljeno in sistemsko urejeno razstavo, da bi lahko lepote čipk občutili in občudovali tudi mi.

Predno pa so obiskovalci pozorno odšli od čipke do čipke, smo poslušali še preplet besed in glasbe. Pripravili so jih Milena Hafner Jerič, Anica Hvasti, ki je napisala nekaj pesmi, odlomke iz Podlesnic pa so brale Simona Vogrinc, Ana Vidic in Monika Jerala. V pomlad s pomladnimi skladbami in harmoniko pa sta nas pospremila Pia Drinovec in Andraž Aljančič.

Čipka je namreč prefinjena struktura, ki navduši šele, ko ji pridemo blizu, kar je v nasprotju z dandanašnjim dojemanjem sveta. Klekljanje je meditacija in sprostitev, miselni odklop in včasih se prav skozi ta proces rodijo najboljše ideje. V klekljanje je predvsem treba vložiti zelo veliko časa, zato ta dejavnost ni zgolj šola klekljanja, ampak tudi potrpljenja in vztrajnosti. Čipka je ponos vsakega, ki jo izdela, v njem budi pripadnost in občutek zlitja z nečim dobrim in vrednim. Verjamemo, da bodo rojena prijateljstva v podbreški skupini klekljaric prerasla v trajna in to šteje zelo, zelo veliko.

Ob koncu smo se mentoricam zahvalili z monografijo Mimi Malenšek in šopkom, ki jih je predsednici KD Tabor Daci Perne pomagala podeliti Živa Rakovec v vlogi Taborske Urške, po kateri je klekljarska skupina dobila ime, kar so dokazovale tudi enotne majčke, v katere smo oblekli vse tečajnice.

Razstava je bila odprta še v soboto, nedeljo in ponedeljek od 10h do 18h, ko so jo lahko obiskali tudi učenci naše šole.