Prireditev z slikami dvanajstih avtorjev, posvečena dvema velikanoma slovenskega kulturnega prostora ni bila le likovno barvita, ampak tudi zveneča in plešoča. Verjamemo, da je na prireditvi vsak od obiskovalcev našel nekaj in potešil umetniškega sladokusca v sebi.

V podbreškem kulturnem domu smo se s prireditvijo, ki se je lahko uresničila šele ob koncu februarja 2022, pridružili kulturnim dogodkom, ki so v letu 2021 potekali ob 140. obletnici smrti prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča in 100. obletnici smrti skladatelja in zdravnika dr. Josipa Ipavca, ki se je skupaj z očetom Gustavom in stricem Benjaminom zapisal v slovensko glasbeno zgodovino. Dogodek smo iz leta 2021 premikali zaradi korona ukrepov in del, ki so zaradi ogrevanja potekala v dvorani.

Za tovrstno prireditev, že osmo po vrsti, se namreč potrudimo, da z novim pristopom prireditvi raste umetniška svoboda in slike se nekako na novo obarvajo, zazvenijo, ubesedijo, celo zaplešejo. Slikarjem ponudimo platna z okvirji in nove naslove vsebin, ki so v  zadnjih letih povezana z enim od velikih Slovencev, ki mu kulturni svet naroda posveti leto. Dogodek je bil tematsko res posvečen Jurčiču in  Ipavcu, a vsebinsko je pripadal slikarjem in njihovim delom, katerih slike so se dotikale del obeh velikanov našega prostora. Prvega na literarnem področju z dvanajstimi deli in drugega na glasbenem s šestimi.

Slike so na prireditvi na novo obarvale in osvetlile beseda, pesmi, skladbe, balet in igra. Ves čas pa so se spogledovale  s knjigama na robu odra, ki sta bili izdani v letu 2021.

Josipu Jurčiču knjiga, ki je doslej še ni bilo, ki govori o nastajanju njegovih neminljivih del, prvih del te vrste pri nas. Pisatelja Ivana Sivca, (ki smo ga gostili na nedavnem dogodku), ki obsega 304 strani, veliko slikovnega gradiva, celotno Jurčičevo bibliografijo, zgodovinska dejstva in uporabljeno literaturo. Roman z naslovom Prvi pomladni cvet ima podnaslov Realistična romantika pisatelja Josipa Jurčiča.

Josipu Ipavcu  knjiga, ki govori o triumfu študenta medicine, ki se kot dirigent proslavi na način, s katerim se ne more kosati noben slovenski ustvarjalec. Ddr. Igor Grdina, literarni zgodovinar, ga je v letos izdani knjigi imenoval Slovenski Mozart in utemeljeval, zakaj spada v sam vrh evropske glasbene ustvarjalnosti začetka 20. stoletja.

Jurčičevo in Ipavčevo zapuščino sta z besedo preko glasbe, igre in slike ( ko sta menjaje prinašala v ospredje vseh šest slik, ki so se nanašale na dela Ipavcev)  prepletla Sara Kidan in Štefan Grašič. V uvodnem pozdravu smo slišali predsednico Emo Grašič, v nadaljevanju pa je k besedi župana Ivana Megliča povabila še Daca Perne, ki je prireditev zasnovala, napisala scenarij in jo tudi organizirala. V programu so nastopili Pevska skupina Korona z Neno Rion in tremi Ipavčevimi pesmimi, citrarja Breda Kavčič in Dejan Praprotnik s kar štirimi Ipavčevimi skladbami, igralka Ana Novak v vlogi Krjavlja, ki je slikovito pripovedoval, kako je na pol presekal samega hudiča in baletka Ula Begelj, ki je odplesala odlomek iz prvega slovenskega baleta Možiček (Harlekin-Josipa Ipavca). Z mentorico Natašo Drinovec Zaletelj sta baletno točko, ki je odlično uspela, naštudirali prav za to priložnost. Prav vsi nastopajoči so vsakič ogreli dlani obiskovalcev lepo obiskane prireditve.

Skupina likovnikov, ki deluje pri KD Tabor Podbrezje, sodeluje tudi v likovni skupini KUD Dobrava Naklo, je s svojimi deli že v preteklosti bogato zaznamovala občino Naklo. Njihovo delovanje pa seže tudi čez občinske meje, prav tako prijateljevanje z likovniki iz Cerkelj, od koder so bile slike tretjega sklopa. Za prireditev, ki smo jo po ideji Ronke Kozjek zasnovali že v letu 2012,  je strnilo moči v  tematsko uglašenih 18 slikah kar 12 slikarjev: Angelca Križaj, Branko Bandelj, Barbara Pogačnik, Dana Šemrov, Franci Markovec, Mija Kramarič, Metka Vovk Mauser, Matjaž Mauser, Ronka Kozjek, Tilka Purgar, Zdravko Purgar in nenazadnje iz Društva likovnikov Cerklje Branko Lozar.  Šest slik ( na odru) je bilo posvečenih Ipavcem, dvanajst ( na vsaki strani pod odrom po šest) pa Jurčiču, med katerimi so prednjačile rokovnjaške. Tančice s slik sta odkrivala Jožef Perne in Branko Lozar.

Dejan Rapič nam je priskrbel odličnega tonskega mojstra Primoža Vozlja. Vsem, ki so prispevali svoj delež za lepo prireditev smo se ob koncu zahvalili s cvetom, plaketo, knjigami in malimi Podbreškimi potičkami, ki so jih pekle Veronika Aljančič, Katarina Pirih, Marija Štaut in Ivanka Kne. Na novo ogrevanem odru za nastopajoče in v topli dvorani za obiskovalce so na stolih čakali tudi gledališki listi za bolj pozoren ogled in lažje spremljanje slikarskih platen, ki ga za tako prireditev vedno pripravimo.