Lahko bi rekli, da smo z 19. Pirčevi dnevi praznovali 170 letnico rojstva Petra Pavlina, čebelarja, 11. kandidata za znamenitega Podbrežana. Ker smo dogodku dodali kar božično novoletni koncert Tamburaškega orkestra, kjer so nekateri člani tudi čebelarji, in sogovorniki našega voditelja večera delujejo prav na državni in svetovni ravni, je bila kombinacija zmagovalna.

Božično novoletni koncert Tamburaškega orkestra FD Kranj, ki ga vodi maestro Damir Zajec, s pevko Saro Žagar in pevcem Lenartom Sušnikom je navdušili polno dvorano Kulturnega doma v Podbrezjah. Predah med obema deloma koncerta je bil rezerviran za pogovorni del, ki ga je vodil Jožef Perne, ki je že pred časom po arhivih začel raziskovati življenje in delo čebelarja Petra Pavlina.

Pogovarjal se je s predsednikom čebelarske zveze Slovenije Boštjanom Nočem, ki je prepričan, da je sporočilo svetovnega dneva čebel, ki ga od leta 2018 na pobudo Slovenije praznujemo 20. maja in smo ga takrat z razstavo že tudi v Podbrezjah z našo Barbaro Pogačnik, doseglo namen. Danes se svet spoštljivo pogovarja o čebelah, čebelarjih in vsemu, kar sodi zraven. Vsaka tretja žlica hrane v svetu je odvisna od opraševanja čebel in drugih opraševalcev.

Predsednik čebelarskega društva Naklo, Janez Markič, ki sega izven občinskih meja, je spregovoril o svojem delu in se na začetku prireditve s praporom spoštljivo poklonil pred sliko Petra Pavlina. V avli dvorane je v vitrini razstavil tudi dragocene kovance, ki s sijem govorijo o čebelah, za človeštvo nepogrešljivih bitjih. Tudi o dveh zavetnikih čebelarjev, sv. Ambrožu in celo njihovem zavetniku sv. Jobu smo slišali nekaj zanimivega.

Anton Končnik, pa je pobudnik in soustanovitelj, “International Bee Rotary Fellowship”, ki je z 1.2 milijona članov Rotary klubov po vsem svetu zagnal akcijo o vsestranski skrbi za čebele. Vodja projekta in predsednik Rotary kluba Tržič Naklo Jožef Perne pa je osvetlil življenje in delo domačina Petra Pavlina, ki je bil v 19. stoletju pobudnik in soustanovitelj prvega čebelarskega društva na Slovenskem, konstruktor AŽ panja in velik domoljub. Veliko je pisal za Kmetovalca in kasneje za Slovenskega čebelarja ter s tem nesebično delil svoje znanje čebelarjem in mlademu rodu. Nekaj o njem je v eni od številk GLAS Naklo že objavil, še več raziskovalnega dela pa ga še čaka. Tudi v tem prispevku si nekaj več lahko preberete na slikovni predstavitvi ob koncu.

Drugi del koncerta, ki je bil božično obarvan, je polno dvorano obiskovalcev, ki je zapela tudi skupaj z obema pevcema, Saro in Lenartom, napolnil z navdušenjem in pozitivno energijo.

Predsednica Daca Perne je v zahvali nastopajočim, ki so dobili monografijo Podbreška znamenja vere in kulture ali Kobilčino Videla sem svet in življenje ter Podbreško potico, dodala misel: » Knjiga ni samo okras police, temveč je lahko slajša od vsake potice, a ne od Podbreške.«

V uvodnem nagovoru je povedala, da so z vsemi dosedanjimi osemnajstimi Pirčevimi dnevi z odgovornostjo ohranjali spomin na F.K. Pirca, ki je tako, kot 9 ostalih, pustil trajne sledi ne smo v slovenskem prostoru, kaj šele v našem kraju. Ker smo doslej uspeli osvetliti življenje in delo tudi poznobaročnega kiparja P. Žiwobskega, orglarja P. Rojca, šolnika A. Praprotnika, vsestranskega F. Černivca, dveh pisateljev M. Malenškove in K. Mauserja, Kosovelovega sodobnika in prijatelje B. Jegliča, pod maršala J. Tomšeta pl. Savskidol in nenazadnje slikarke Ivane Kobilca, po kateri smo poimenovali Pot kulturne dediščine Podbrezij, se tudi na tak način, kot je nocojšnji, lotevamo nadaljnjih raziskovanj o Petru Pavlinu. Verjamemo, da so se uresničile njene uvodne želje po lepih in nepozabnih občutkih ob zvokih in besedah in da so jih/ bodo obiskovalci ponesli v prihajajoče leto, ki naj izpolni željo po bližini, ljubezni, prijateljstvu in

miru v naših srcih.

/Besedilo: Daca Perne/

/Foto: Mirko Kunšič in Daca Perne/