17. Taborski dnevi so bili v času 32. DEKD kot 2. SIMPOZIJ o PP

Slovesno odprtje DEKD 2022 (10.Tedna kulturne dediščine in 32. Dnevov evropske kulturne dediščine) je potekalo 23. septembra ob 11h v Narodnem muzeju Slovenije, kjer je bila ob koncu slovesnosti ob Plečnikovem čaju kot edina sladica ponujena Podbreška potica, ki sta jo zbranim gostom stregli (in PP tudi spekli) Veronika Aljančič in Marija Štaut. K sodelovanju z našo odlično sladico nas je povabila koordinatorica DEKD za Slovenijo ga. Nataša Gorenc. Okoli 150 gostov, med katerimi so bili ugledni predstavniki te prireditve tudi iz tujine, si je ogledalo Plečnikovo razstavo mladih študentov arhitekture ob evropskem letu mladih in 150 letnici arhitektovega rojstva, 50. obletnici Konvencije o varovanju svetovne kulturne in naravne dediščine ter temi (Vz)trajnostna dediščina. Slavnostna gostja je bila dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo. Zbrane goste je pozdravila tudi gostiteljica doc. ddr. Mateja Kos Zabel, vršilka dolžnosti direktorja Narodnega muzeja Slovenije, in Jernej Hudolin, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Sedemnajsti Taborski dnevi so v času 32. DEKD in 10. TEKD izzveneli ob izjemno lepem petju Gorenjskega okteta, treh predavanj na temo »POMEN LOKALNIH BLAGOVNIH ZNAMK« in krstni izvedbi pesmi Milana Debeljaka posvečeni Podbreški potici in njenim mojstricam. Prireditev je zasnoval in vodil Jernej Jeglič in ga hkrati posvetil 2. Simpoziju o Podbreški potici. Vsem nastopajočim in obiskovalcem pa je prijetno okolje v petek, 7. oktobra 2022 nudila Štala 1894 na Kmetija Matijovc.

Pevci Gorenjskega okteta pod umetniškim vodstvom ga. Eve Jelenc Drozg so za uvod zapeli ponarodelo, domovinsko pesem, in nas potem še dvakrat razveselili z izjemnimi interpretacijami šestih pesmi (glej koncertni list), ki so del tistih s katerimi so izredno uspešno nastopali na 6. mednarodnem srečanju moških zborov v Švici. Tako kot pesmi so pobožale uvodne misli Jerneja Jegliča » Dom je ognjišče, kjer v maternem jeziku plapola ljubezen, kjer so doma zaupanje, zvestoba, domačnost … To domovinsko čustvo, ki ga nosimo v krvi, v naših genih, nam je bilo položeno v zibelko in naj nas bi obdajalo vse življenje.« V nadaljevanju je predstavil vse tri predavatelje, mag. Erika Logarja, ga. Matejo Vilman in g. Gašperja Kleča, ki so s svojimi referati predstavili vpogled v delovanje znamk, njihove učinke in tudi težave s katerimi se srečujejo.

Še prej pa nam je uvodne besede namenil podpredsednik KD Tabor Podbrezje, pesnik Milan Debeljak, ki je na kratko povzel program vseh dosedanjih prireditev pod imenom Taborski dnevi: »Na pobudo prejšnjega podbreškega župnika Janeza Riharja in v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine smo s Taborskimi dnevi pričeli leta 2006 v dvorani Pirčevega doma na Tabru. Vse taborske dneve doslej je zasnoval, pripravil in vodil Jožef Perne. Program je bil raznolik in pester: Protiturški tabori, Plečnik, Trubar. Razstave, igre, spomeniki, koncerti, slike, fotografije, pesem. Srečanja z literati, domača kulturna dediščina. Simpoziji in filmski večeri. Naša vas in njena lepota. Slaščice podbreških gospodinj. In še in še vsebine. Lani sta Taborske dneve v Kulturnem domu pripravila Jožef Perne in Jernej Jeglič skupaj. In nocoj smo tu, v Matijovčevi Štali. Spet skupaj z Gorenjskim oktetom, z imenitnimi gosti, s Podbreško potico in z vami, njenimi ustvarjalkami, Mojstricami peke Podbreške potice. Vam velja uvodno presenečenje, tale pesem, sestavljena na čast vaše ljubezni in ustvarjalnosti.« In prvič je pesnik sam javno prebral pesem Mojstricam peke Podbreške potice in ogrel dlani obiskovalcev in prisotnih mojstric, ki so iz njegovih rok prejele uokvirjeno pesem. Pri tem prijetnem delu mu je pomagala Milena Jeglič.

Mag. Erik Logar je mladi raziskovalec na Znanstveno raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti in doktorski študent geografije na ljubljanski Filozofski fakulteti. Ugotavlja, da je tema »Tržne znamke na slovenskem podeželju« zadnjih 20 let zelo aktualna, vendar doslej skoraj neraziskana. Prijetno mu je bilo prisluhniti.

Za njim je našo pozornost pritegnilo predavanje gospe Mateje Vilman, ki je diplomirana ekonomistka, predsednica turističnega društva Zasip, koordinatorica kolektivne blagovne znamke Bled Local Selection (Blejski lokalni izbor), ki trenutno povezuje že 43 ponudnikov izdelkov, jedi in storitev. Preko Javnega zavoda Turizem Bled sodeluje pri mreženju – povezovanju ponudnikov, pomaga pri zagotavljanju še večje kvalitete pridelkov, izdelkov storitev in butičnih doživetij, povečuje prepoznavnost kakovostne ponudbe Bleda (tudi Podbreške potice) in še in še …

Univerzitetni diplomirani geograf g. Gašper Kleč pa vodi Razvojno agencijo Sora, ki je v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in drugimi deležniki ključni generator razvoja na Škofjeloškem. Na razvojni agenciji koordinira vsebinsko zelo različna področja (podjetništvo, podeželje, turizem, okolje, rokodelstvo), ki se med seboj dopolnjujejo, povezujejo ter razvijajo s pomočjo različnih lokalnih, nacionalnih in evropskih sredstev. Tako na Škofjeloškem skozi različne razvojne projekte razvija možnosti za boljše in kakovostnejše življenja prebivalcev tega območja.

Vsem predavateljem in vodji G8 sta se s knjigami in darilnimi vrečkami suhega sadja zahvalila predsednica Kulturnega društva Daca Perne in vodja projekta PP Jernej Jeglič.

Naš drugi simpozij pa je bila tudi priložnost za zahvalo mag. likovne umetnosti Branku Bandlju, ki je uspešen oblikovalec in razvijalec izdelkov, za katere je prejel pomembne nagrade in priznanja (Slovenskega oskarja za embalažo leta 2000 in 2004, zlato medaljo v Pittsburgu leta 1997 za serijo ekoloških izdelkov in še mnoge druge).

Umetniško ustvarjanje in slikanje ga spremljata vse življenje, v zadnjem obdobju pa je pritegnil pozornost s prav posebno razstavo umetnin, ki izhajajo iz domačega, lokalnega okolja, vendar sodijo v Svet, celo v vesolje. Tako je v letošnjem maju napisal scenarij in režiral igro – performans »Izstrelitev rakete v vesolje iz Vesoljskega oskrbovalnega centa Graščina Duplje z ustrezno embalirano Kranjsko klobaso, Blejsko kremšnito in Podbreško potico.

Od samega začetka pa sodeluje tudi pri oblikovanju in razvijanju embalaže za Podbreško potico in druge priložnostne embalaže za naše kulturno društvo zato mu po sklepu izvršnega odbora podeljujemo posebno zahvalo, ki mu jo je izročila predsednica Daca Perne.

Iz Zadra, Ormoža in Italije so nam pozdrave na simpozij pisno poslali priznani slovenski etnolog prof. dr. Janez Bogataj, največja slovenska senzorična ocenjevalka živil mag. Marlena Skvarča, specialistka za design management turističnih destinacij, upravljavka znaka Bohinjsko dr. Jana Vilman. Zbirateljica ljudskega izročila in etnološkega gradiva ga. Dušica Kunaver pa je ob zaključku zapisala »Prijazno pozdravljam vse moje prijateljice in prijatelje v rojstnem kraju Podbreške potice«.

Da se nismo takoj razšli, je pripomoglo povabilo gospodarja Janka Jegliča k okušanju Podbreške potice, jabolčnega soka, ki se stiska v sosednjem prostoru, suhih krhljev jabolk in hrušk ter suhih tepk. Druženje s predavatelji in mojstricami peke Podbreške potice pa je bila samo nadgradnja med samo prireditvijo slišanega in videnega.