V petek, 24. septembra so se s slovesnim odprtjem začeli 31. Dnevi evropske kulturne dediščine.

Ob tej priložnosti je bila izdana tudi programska knjižica z opisi dogodkov po vsej Sloveniji, tudi z našim. KD Tabor v tem projektu namreč neprekinjeno sodeluje že od leta 2006 in letos smo bili edini v naši občini. (Programske knjižice smo razstavili). Ob voščilu Dober tek! najprej pomislimo na hrano, toplino doma, harmonijo okusov. Hrana je v svoji raznolikosti zagotovo nekaj, kar nas povezuje širom Evrope.  Slovesno Odprtje DEKD in TKD 2021 je gostil Koroški pokrajinski muzej. V pozdravnem govoru se je Jernej Hudolin, direktor Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, zahvalil vsem organizatorjem dogodkov. Slavnostni govornik Matjaž Gruden, direktor direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope je poudaril, da so izjemni dosežki tisočev zavzetih posameznikov in slovenske ekipe Dnevi evropske kulturne dediščine v Strasbourgu in po vsej Evropi dobro poznani in spoštovani. Skorajda zadišalo je po mamljivi hrani ob vseh predstavitvah, ki so morale žal biti na daljavo.

Sooblikovalci DEKD in TKD so letos prisluhnili zgodbam, vzpostavili vez s preteklostjo, s tradicijo pridobivanja hrane in prehranjevanja, črpali so iz izkušenj in znanj naših prednikov, vse sestavine povezali in jih začinili s sodobnimi prizadevanji po bolj trajnostnem, zdravem in sonaravnem bivanju ter vračanju h koreninam.

Podbreška potica je bila predstavljena v 7 minutnem prispevku v prvi polovici uro in pol dolgega filma na linku:

 

Kot vsaka vas imajo tudi Podbrezje svoje kulinarične posebnosti. Podbrezje so znana sadjarska vas in tako so jedi, posebej še sladice, praviloma povezane s sadjem. Izstopa PODBREŠKA POTICA, sladica ki je v zadnjem obdobju zaslovela doma in v tujini. Na dogodku smo osvetlili podbreško kulinariko, začenši s polihistorjem Janezom Vajkard Valvasorjem in župnikom Francem Pircem, nadaljevali z recepti naših babic in zaključili z navodili in sestavinami za pripravo Podbreške potice. V drugem simpozijskem delu smo izvedeli nekaj več o zaščiti Podbreške potice, o njenih senzoričnih lastnostih in o tem, kako pomembna je blagovna znamka za prepoznavnost. Ob glasbenem vložku s harmoniko smo slišali kar deset citatov o Podbreški potici.

V okviru Dnevov Evropske kulturne dediščine so se v Podbrezjah že šestnajstič po vrsti potekali Taborski dnevi, ki so imeli dva dela. V prvem smo si ogledali kulturni program z naslovom PODBREŠKA KULINARIKA SKOZI ČAS:

Zgodovino Podbreške kulinarike in dosedanjih prireditev v okviru DEKD je na kratko predstavil vodja projekta Jožef Perne. Za njim pa je dneve uradno otvorila predsednica KD Tabor Ema Grašič.

Tone Strlič, v vlogi Janeza Vajkarda Valvasorja je pripovedoval o obisku pri podbreškem župniku, o podbreških sadovnjakih, o beri – davku župniji, o zvirčanski ajdi…

Milan Debeljak je v vlogi Franca Ksaverja Pirca slikovito orisal  podbreško – župnijsko drevesnico,  pridelavo sadja,  kuhanje marmelade iz hrušk,  svojo knjigo Kranjski vrtnar …

Ana Novak je odigrala vlogo starejše gospodinje Micke iz začetka 20. stoletja, ki je vedela povedati veliko o preprostih kmečkih jedeh, o revščini in iznajdljivih gospodinjah, ki so znale iz malo pripraviti okusno jed za preživetje, o suhih krhljih jabolk in hrušk, o potici, o prešcah, ki so jih pekle za revnejše otroke…

Marija Štaut in Erna Mokorel sta bili v vlogi mojstric peke Podbreške potice in predstavili osnovne predmete, ki jih uporabljajo, postopek dela, povedali sta nekaj o nagradah na raznih tekmovanjih in zaključili, da je okus potice tak, da ga ne pozabiš.

Iz svoje harmonike je mladi Andraž Aljančič izvabil vsem znane zvoke skladbe z naslovom Čebelar. Nato sta se mu pridružili Ema Grašič in Sara Kidan z branjem desetih citatov o Podbreški potici, Andraž pa ju je spremljal s takti ljudske pesmi Mat potico pečejo.

Nekaj citatov vam predstavljamo:

Podbreška potica ni le v Podbrezjah doma, saj pogumno je tudi po svetu odšla.

Mimi Malenšek bi rekla: Podbreške potice nikdar ne pozabiš. Mi pa dodajamo, da je to okus, ki si ga zares zapomniš.

Hrana je gorivo. Pregovor, jej, da bi živel, ne živi zato, da bi jedel, za Podbreško potico ne velja.

Mojstrica v Podbreško potico tudi veliko ljubezni zaveže, zato na tekmovanjih prva mesta doseže.

 

V drugem delu prireditve je z uvodnim pozdravom SIMPOZIJ začel Jernej Jeglič, predsednik Interesnega združenja PP. Sistematično je predstavil to edinstveno sladico, ki je nadevana z mletim suhim sadjem in povezuje 12 kmetov in 14 mojstric, ki znajo in smejo peči zaščiteno, certificirano in vse bolj poznano ter priljubljeno potico, ki povsod zmagujejo.

Mag. Marlena Skvarča, višja predavateljica za področje prehrane, mentorica, avtorica številnih znanstvenih in strokovnih člankov, visoko šolana senzorična preizkuševalka hrane je v svojem delu predavala o kakovosti, všečnosti senzoričnih lastnosti Podbreške potice, o ocenjevanjih in vseh pravilih, ki veljajo na tekmovanjih. S pohvalo se je spominjala svojega sodelovanja in druženja z našimi mojstricami, ki traja že od leta 2018 in dodala na kaj vse morajo biti pozorne mojstrice ob svojem delu.

Gašper Kleč, direktor Razvojne agencije Sora iz Škofje Loke je predstavil blagovno znamko Dedek in babica, s katero se na trgu predstavljajo kmetje z izdelki iz Škofjeloških hribov s svojimi najrazličnejšimi izdelki iz svojih dopolnilnih dejavnosti.

Mag. Andreja Pogačar, prejemnica slovenskega oskarja za embalažo je bila zadržana v Milanu, zato nam je poslala svoj prispevek, ki smo ga predvajali in je pripovedoval svojo zgodbo o embalaži, ki je še kako pomembna spremljevalka vsakega izdelka.

Za vse slikovite in spremljajoče projekcije na platnu je skrbel Jožef Perne, ki je napisal tudi tekste igralcem in scenarij za prireditev. Sodelujočim, ki niso bili iz vrsta našega IO KD Tabor sta se sedanja in bivša predsednica zahvalili z monografijo Podbreška znamenja vere in kulture ter skodelico z logom Podbreške potice. S skupinsko fotografijo vseh sodelujočih smo nadaljevali sproščen klepet ob rezinah Podbreške potice, ki so jih mojstrice Veronika Aljančič, Marija Štaut in Ivanka Kne rezale sproti in ponudile ob kozarcu podbreškega jabolčnega soka.

 

Prireditev je v živo prenašala  TV Tržič in posnetek si lahko ogledate na povezavi :

 

Daca Perne za KD Tabor Podbrezje   Foto: Daca Perne in Sara Kidan