TRTA PRIJATELJSTVA v Dupljah

Od blizu in daleč so prišli ljubitelji likovnega ustvarjanja in obreda trgatve grozdja na potomki najstarejše trte na svetu, ki smo jo pri nas poimenovali trta PRIJATELJSTVA. Da je to res, so dokazala občinska društva, ki so v prostovoljstvu združila svoje moči za uspeh celotnega dogodka. V začetku leta smo se s PROJEKTOM -TRGATEV 2023 prijavili na občinski razpis zaradi likovnikov in njihove razstave. Projekt smo dobili in potrebno je bilo prevzeti organizacijske bremena. V  otvoritvenem nagovoru je Daca Perne pozdravila številne obiskovalce, ki so se zbrali na graščinskem vrtu. »Trgatev je namreč pomemben del naše kulturne dediščine, saj jo poznamo že od nekdaj. Navadno je potekala oktobra in od tod ime vinotok. No, mi smo čas prehiteli za le en dan. Trgatve so bile družaben dogodek in prišlo je veliko ljudi, širša družina, prijatelji, znanci, sosedje in prav tako je bilo včeraj v Dupljah. Ob delu so se ljudje zabavali in veselili. Tudi mi smo se , saj se je slišalo petje, vriskanje in zven harmonike. Družili so se ob dobri hrani in tudi pri nas je dišalo po golažu, cesarskem pražencu in Podbreški potici, ki je po svojem izjemno svežem in harmoničnem okusu znana že doma in po svetu. »

Da pa se je vse to res dogajalo in zgodilo, je bil v prvi vrsti zaslužen Branko Bandelj. Prav on je dogodek snoval in v rokah držal dirigentsko palico, zato si je zasluži velik in srčen aplavz. Bil je celo med tistimi, ki so v najrazličnejših uniformah bili najslikovitejša kulisa dogajanja.

Za ta poseben in enkraten dogodek so likovniki, ki delujejo v sklopu KD Tabor Podbrezje, pripravili prav unikatno razstavo, polno presenetljivih inštalacij in tehnik slikanja in prav vse so sestavile veličastno zgodbo vinske trte. Presenetile so v notranjosti razstavnih prostorov te prelepe graščine, ki jo vsako leto sproti zunaj in znotraj lepšata in negujeta graščaka, zakonca Metka in Matjaž Mauser.

Tako prvi sklop v obliki foto kolaža in foto dokumentacije prikazuje 7 letno bivanje trte v tem prelepem grajskem vrtu od zasaditve leta 2016 do danes. Pripravila sta jo zakonca Mauser, naša galerista. Drugi sklop na L steni znotraj vas bo presenetil s povečanimi fotografijami nekaterih pomembnih dogodkov. Tretji sklop je triptih Branka Bandlja, po obsegu in posebnosti, največja stvaritev. Prikazuje najbolj atraktivne obrede dela z grozdi od začetka do konca. Četrti sklop v srednji galeriji je aranžma s pravo vinsko trto, na kateri raste belo in rdeče grozdje, ki ga boste lahko celo poskusili. Poseben je zato, ker na željo iz njega priteče vino, če le imamo s seboj kozarec. Peti sklop pa se nahaja v 2. in 3. sobi, kjer so razstavljena dela naših likovnikov na temo TRTA v najrazličnejših likovnih tehnikah. Poleg glavnega idejnega nosilca Branka Bandlja skupino likovnikov vodi in koordinira Ronka Kozjek.

Najbolj atraktiven del dogodka je bilo seveda nožno stiskanja grozdov, ki so jih le nekaj minut pred tem 27 odrezali s TRTE PRIJATELJSTVA.  V vlogi vile z jesensko cvetličnim venčkom, ki je grozdje tlačila je bila Zara Pečar, Rebeka Leben je bila druga vila, v vlogi angelcev sta bili Zala Jelar in Ajša Rehberger.

Predsednica KD Tabor, Daca Perne, se je zahvalila vsakemu posebej in vsem, ki so k pripravi in izvedbi dogodka TRGATEV 2023 dodali svojo grozdno jagodo ali pa cel grozd. Vsi smo delali prostovoljno, podarili sebe, svoj čas in svoj talent. Vse zato, da bi bil dogodek res tak, kot ga simbolizira trta prijateljstva, ki je posebej, tista na Lentu, pognala dovolj globoke korenine, da ohranja dediščino in kljubuje viharjem časa in prostora.

—————————

Mirko Kunšič

TRGATEV IN NOŽNO STISKANJE SADOV MARIBORSKE TRTE –

ŽAMETOVKE PRED DUPLJANSKO GRAŠČINO

Mariborska žametovka ali modra kavčina je najplodovitejša vinska mati, stara več kot 450 let. Cepiči, otroci, najstarejše trte na svetu so na 170 lokacijah na štirih kontinentih.

Sedmo leto tudi na vrtu Dupljanske graščine

Da so cepiči, le pet let po vsaditvi na zgornji terasi Blejskega gradu, našli pot tudi v Duplje, gre zasluga tudi Tržičanu, Branku Bandlju – Pelarju, ki si je naredil dom v Spodnjih Dupljah.

Bil je dirigent, scenarist, avtor, prijazni priganjalec tega dogodka. Trgatvi je dodal še razstavo del avtorjev in avtoric, likovnikov, ki delujejo pod okriljem KD Tabor Podbrezje. To je v nagovoru povedala tudi predsednica društva Daca Perne. Ronka Kozjek, ki vodi likovnike, je dodala, da je vesela odziva in ustvarjalnosti avtorjev.

Matjaž Mauser je ponosno dejal, da je to v 45 letih obstoja galerije v pritličju graščine, že 168 razstava in da takega dogodka na njihovem vrtu in v hiši, še ni bilo.

KTD Pod Krivo Jelko je poskrbelo za vsebinsko predstavitev v kostumih takratnega časa. Nalogo je odlično izvedel Jernej Markič. V Duplje so se pripeljali z avtobusom člani društva ljubiteljev potomk stare trte Mladovita iz Dornberga. Vinar Davorin Slejko vsako leto poskrbi, da potrgano grozdje iz slovenskih lokacij v kleti doneguje do rujne kapljice. V posebne, manjše steklenice, ga ročno pretočijo do 50 litrov.

Župan občine Naklo in domačin, Ivan Meglič, je po blagoslovu trte, za kar je poskrbel župnik Roman Kušar, odrezal prve grozde in jih odložil v brento. Da je vse potekalo, kot se potomki najstarejše trte spodobi, je bil zraven varuh stare trte, Aljoz Jenuš- Slavek.

Davorin Slejko je nato dvignil mladenko, še prej ji je Slavek umil nogi, v čeber, kjer je v ritmu začela s tlačenjem letošnjega dupljanskega pridelka.

Rotarijec Branko iz Škofje Loke je opisal poslanstvo rotarijcev in sodelovanje s kolegi iz društva Tržič – Naklo. Pa tudi pot, kako je “trta miru in prijateljstva” prišla v Spodnje Duplje, v Dupljansko graščino. So pa rotarijci, po letošnjih poplavah, že blažili stiske posameznikom. Tudi Jožef Perne, predsednik rotarijskega društva Tržič – Naklo je pohvalil “dirigenta” današnjega dogodka Branka Bandlja. Le-ta je za razstavo prispeval največji triptih. V srednjega je vgradil manjši sodček z nekaj litri vina in pipico za samopostrežbo.

Župan Ivan Meglič, tudi poslanec Državnega sveta RS, je bil vesel obiska kolegov, podžupana MO Nova Gorica Antona Hareja in podžupana občine Bled, Iztoka Peserla.

Kulturni utrip sta žlahtila zakonca Klančnik, s petjem in igranjem na harmonika, pa zbor iz Dornberka, v začetku pa fanfare z grajskega balkona. Vse pa je povezovala domačinka Katarina Meglič. Seveda je bil na dogodku tudi Janez Rozman iz Rodin, ki je živa blagovna znamka ročne tiskarne na Blejskem gradu, Manufaktura Mojster Janez. Spreten lobist, tako, da bi se še Primož Trubar, ki mu posoja podobo, lahko kaj pri njem naučil.

Štirideset litrov golaža, ki ga je skuhala domačinka Ani Ahčin in nekajkrat ponovljenih velikih porcij carskega praženca je hitro našlo obiskovalce. Tudi Podbreška potica je hitro “skopnela”, tudi v zadovoljstvo Veronike Aljančič, ene od podbreških mojstric peke potic.

P.S. Da je vino, iz sadežev najstarejše trte na svetu res unikum, dovolj pove podatek, da je bil tudi med izbranimi vini na jedilniku večerje, v čast kraljice Elizabete II. ki jo je leta 2008 na Brdu gostil takratni predsednik RS.