Priprave in osnovni napotki so tokrat potekali v Pirčevi dvorani na Taboru, 28. decembra.

Tri oblečene in formirane skupine so odšle še v cerkev po blagoslov in prisluhnit pismu Staneta Kerina, ravnatelja Misijonskega središča Slovenije. Zapeli so še nekaj verzov znane pesmi in nato dobre volje odšli vsak v svoj določen zaselek naše dolge vasi. Razpoloženje je bilo tisto pravo, ki je odražalo pregovor: “Če se naseli nebo v tvojem srcu, bo nebo tudi okrog tebe.” Prav zato megla ni prav nič motila. Naši koledniki so vajeni vse trših razmer iz preteklih let. Tokrat so v treh skupinah in šestih urah obiskali vse podbreške hiše ter zbrali 1480 EUR.

Prva skupina, je obiskovala domove v Podtaboru, Kurici in Gobovcah. Druga je odšla po Srednji vasi, Za Taboru in Britofu, tretja pa v Dolenjo vas in Bistrico.

Predno so vpisali sporočilo na podboje vrat in zaprosili za dar ubogim otrokom, so pred hišnimi vrati povedali prisrčno pesem v štirih kiticah. Zadnji stavek se je glasil takole: »Hvaležni smo vam za odprte roke, naj vam Bog blagoslavlja plemenito srce, v novem se letu vsi veselite, dobroto in mir okrog sebe delite.«

Vsako leto v Misijonskem središču pripravijo prijetno srečanje za vse kolednike Ljubljanske škofije. Tja smo odšli z vlakom iz Podnarta, izstopili v Vižmarjah in se napotili pred Zavod sv. Stanislava, ki je mogočen in lepo urejen zunaj in znotraj. Po bogatem programu, kjer se je poleg Brezniške predstavila tokrat le še naša skupina otrok, je laiška misijonarka Ana, pri Pedru Opeki, izbrala našo Lucijo in jo oblekla po malgaško, da smo videli, kako tamkajšnje matere nosijo svoje otroke.

—————————————————————————–

To je bil letošnji zadnji dogodek, v letu 2013. Nove kulturne dogodke načrtujemo že za naprej. Tokrat pa le še vsem in vsakomur posebej v tej naši lepi vasi Podbrezje zaželimo, da bi vedno in povsod med seboj gojili pravo in iskreno prijateljstvo, ki gore premika. Da bi se vsi trudili za seboj puščati prave in dobre sledi, ki bi sidrale v kulturi srca in naših kulturnih dogodkih.

Zapisala Daca Perne