»Spoštovane kulturne ustvarjalke in ustvarjalci!
Z veseljem sporočamo, da je spletni portal Tedna ljubiteljske kulture z možnostjo prijave dogodkov odprt. S prijavnico se lahko registrirate in prijavite svoje dogodke. Pričakovani učinek Tedna ljubiteljske kulture je večja prepoznavnost pomena ljubiteljske kulture in nas ustvarjalcev. Pokazali bomo, da je ljubiteljska kulturna dejavnost nacionalnega pomena. Ljubiteljska kulturna društva in ustvarjalci bomo postali pomembnejši partner v odnosih z lokalnimi skupnostmi. Čas je, da pokažemo, kako pomemben družbeni dejavnik smo, vreden večje podpore tako na lokalni kot na nacionalni ravni. Ne pozabimo: če skočimo vsi hkrati, se nas bo daleč slišalo! V Tednu ljubiteljske kulture lahko sodelujejo vsi ljubiteljski kulturni ustvarjalci, skupine ali društva, šole, vrtci, muzeji, knjižnice … Sodelujejo lahko s programom, ki najbolj ustreza – s predstavo, koncertom, razstavo, pogovorom z zanimivimi ustvarjalci… Dogodek je lahko velik (letni koncert…), lahko pa tudi zgolj simboličen (dan odprtih vrat, javna vaja), toliko da opozorimo nase in na svoje delovanje. Velja pravilo, da nič ni preveliko in nič premajhno! Tako bodo res vsi dogodki in prireditve potekale pod skupno podobo, kar bo pripomoglo k vseslovenski prepoznavnosti Tedna ljubiteljske kulture«.

Tako se je glasilo povabilo, ki nas je že nekaj tednov prej nagovorilo, naj sodelujemo. Ker je KD Tabor vključeno v ZKD Kranj, ki ji predseduje gospa Mija Aleš, smo se dogovorili, da sodelujemo z našimi tiskanimi deli.

Predstavili smo se s štirimi zloženkami, ki govorijo o Taboru, dvema knjigama o legendi Taborske Urške, povestjo Marija Taborska, ki jo je pri 16 letih napisala Mimi Malenšek in poezijo s proznimi deli, ki jih je do 17. leta ustvaril Branko Jeglič. Dodana sta še koledar z dvanajstimi podbreškimi kapelicami ter mapa skic čevljev oblikovanih po Plečnikovih kelihih, delo Toneta Strliča.

Naša prva predstavitev na TLK, ki pa je letos potekal že drugič, je bila nameščena v namizno vitrino v Gorenjskem muzeju v Kranj.  Pripravila jo je gospa Jelena Justin, dela pa je izbrala predsednica ZKD Kranj gospa Mija Aleš.

S Tednom ljubiteljske kulture so želeli osveščati  in pod enotno podobo predstavljati vse, ki svoj talent, čas in energijo namenjajo ljubiteljski kulturi, da bi bogatili sebe in družbo. Slovenija se s Tednom ljubiteljske kulture letos drugič pridružila evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo kulturnim ustvarjalcem ter opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi.

Namen projekta je priznanje več kot 107.000 kulturnim ustvarjalcem, ki svojo energijo in čas ljubiteljsko (torej brez plačila za svoje delo) namenjajo kulturi. Projekt prek pestrega kulturnega dogajanja povezuje vse prebivalce Slovenije in zamejstva in izpostavlja kulturni ter družbeni pomen ljubiteljske kulture v naši državi.

Odprtje letošnjega tedna ljubiteljske kulture je bilo v znamenju multikulturne ustvarjalnosti mladih in postavljeno v Novo Gorico. Njene trge so tako ves dan preplavljali gledališčniki, lutkarji, pevci, likovniki, fotografi in plesalci, ki so združene ustvarjalne moči strnili zvečer na slovesni otvoritvi v Slovenskem narodnem gledališču.

Slovenija se je tako od 15. maja do 24. maja ukvarjala s kulturo po šolah, vrtcih, muzejih, ateljejih, knjižnicah in župniščih, ter pomagala graditi bolj odprto ter ustvarjalno družbo.

Zapisala Daca Perne