Darko Đurič si je tokrat po Berlinu in Londonu zdaj že tretjič prislužil poseben sprejem v Podbrzjah pred domačo hišo še po Montrealu. Seveda so ga športni navijači z Jernejem na čelu takoj po vrnitvi s posebnim transparentom v narodnih nošah  pozdravili že v Ljubljani v prostorih Volkswagen Slovenija. A doma, v petek, 30. avgusta, štiri dni po tem,  je bilo še bolj bučno, navijaško, veselo in celo ganljivo.

Izjemnega Darka je skupaj z dekletom in trenerjema skozi špalir vaščanov, prijateljev in navijačev pripeljala dvojna kočija iz Naklega. Sledil je neke vrste kulturni program,  z govornimi vložki, ki ga je izjemno povezala Nataša.  Mojca je v imenu vseh štirih podbreških društev, ki so za Darka pripravila posebno darilo,  pozdravila vse navzoče, še posebej množico posebnih gostov: trenerje, župane, ravnatelje, celo legendarnega Tofa.  Sestra Mojca je tokrat s kitaro spremljala najmlajša Moniko in Andraža v narodnih nošah, ki sta jima prelepo očetovo pesem »Darko naš junak si« pomagali zapeti še Teja in Klavdija. Posebno darilo za Darka je imel tudi domači župan Marko Mravlja, ki se mu je kasneje pridružil še tržiški župan Borut Sajovic, prav tako s prijaznimi besedami in darilom. Tudi Darkova botra in »prva mama« mu je izročila še prav posebno fotografijo izpred več kot 23 let. Vse nas je prevzela pesem z naslovom »Darko sanja o medalji«, ki sta jo mojstrsko izvedla oče Marko in sin Jure na kitari. Po pogovorih z družino, ko mami Veronika in ati Milan nista mogla skriti veselja in sta sestri Mojca in Ana povedali, kako spremljata in doživljata brata, je Tomaž spet postregel s spomini na vragolije, ki sta jih počela z Darkom. Tudi trenerja Jana Čander in Bor Štrumbelj sta pokomentirala treninge, nastope in vse kar sodi zraven v luči obeh zlatih medalj, ki ju je Darko prejel za paradno disciplino 50 m delfin  in 100 m prosto ter tretjo srebrno na 200m prosto. Za konec je bila seveda obvezna »Golica« v izvedbi Duo Veseljak in povabilo na posebne domače podbreške slaščice spečene in pripravljene z ljubeznijo in golaž, ki ga je s prijateljem kuhal svak Gašper.

Takrat je bil čas za fotografiranja s šampionom, za stiske rok in obujanje spominov, saj se je dan podaljšal v prijetno poletno noč. In Darko ni imel tisti dan nobenih obveznosti več. Uro pred sprejemom v Podbrezjah so ga namreč veselo pozdravili  tudi v Plavalnem klubu Radovljica Gorenjska banka, ki je po besedah predsednika, prav s svetovnim prvakom, ki je s treningi začel prav tu, lahko najlepše obeležilo svojo 80 letnico obstoja.

Daca Perne