Ko skupina pridnih otrok naredi snežaka z vsemi potrebnimi dodatki zanj, ga nekoliko kasneje skupina porednih otrok začne zasmehovati. Najprej veseli snežak, po njihovem obisku postane žalosten, in njegova pesem prav tako. Potolažit ga želijo plešoče snežinke, toda  njihov ples prekine snežna tromba, ki se spusti nad vas, ki jo hudo opustoši. Po vsem hudem, kar se jim je zgodilo, poredni otroci pridejo po tolažbo k snežaku, ki jim poskuša pomagati. Pri tem pa se začnejo ogrevati srca otrok za dobro in prepoznajo razliko med obema poloma, ki se vedno bori v človeku….Sreča otrok je popolna, ko s svojim darom za revne otroke in pogovorom o božičnih simbolih začutijo tisto pravo toplino, ki jo prinaša božični večer in ko reče eden od otrok, da je to noč, ko nebo poljubi zemljo.

Mladi nastopajoči so predstavili večno dilemo med slabim in dobrim, a na večer najlepšega družinskega praznika je zmagalo dobro. Tudi ‘ta poredni’ so se snežaku nazadnje zahvalili z besedami: »Naučil si nas, da dobrota ni sirota. In da nihče ne more biti dober in prijazen namesto nas!«

Uprizoritev smo pripravljali od 15. novembra in vadili vsako soboto dopoldne pod režijskim vodstvom Domija Vrezca, ki je tekst za igrico tudi napisal. Igralske vloge so bile porazdeljene takole: snežak je bila Gaja Dobravec, troje pridnih otrok: Tina Jeglič, Sara Kavčič in Nika Drinovec, troje porednih otrok pa Sara Kidan, Nina Drinovec in Živa Rakovec. Plesale so snežinke: Pia Drinovec, Tina Jeglič in Sara Kavčič. Vloge treh prijateljev smo zaupali Maju Tavčarju,  Galu Miheliču in Janu Arnežu. Tonski mojster je bil Tilen Brezovec. Sceno smo izdelali Gašper Dobravec, Joc in Daca Perne. Izdelavo kostumov, tekst v dodatku in mentorstvo sem prevzela Daca Perne. Igrica je bila res dobro obiskana, posnel jo je Sašo Rakovec,  CD-je je izdelal Domi Vrezec.

Največjo vrednost pa ima verjetno prijateljstvo, ki se je stkalo med številnimi vajami, saj so igralci radi prihajali na Tabor, čeprav je bilo mrzlo. Vmes nas je obiskal tudi Miklavž in v vrečko skril zanimive igrače. Druženje v kuhinji med pavzo ob toplem čaju in dobrem prigrizku in sadju je pripomoglo k večji zavzetosti za delo prej in potem. V februarju smo povabljeni na gostovanje v kranjske Krice Krace, kjer bomo spet postavili sceno in igrali pred drugačno publiko, kar bo nov izziv za igralce. Tudi to je nagrada za vloženo delo, mar ne? Naši igralci si še želijo igrati v novih vlogah in že snujemo zanimive načrte.

Zapisala: Daca Perne