Slavnostno odkritje spominskega obeležja kiparja in rezbarja Petra Žiwobskega je bilo v nedeljo, 4. oktobra 2020 ob 15h v Spominskem parku znamenitih Podbrežanov ob župnijski cerkvi svetega Jakoba v Podbrezjah.

Ko se je vse dni in celo nedeljsko dopoldne zlivalo z neba in smo dopoldne postavili dva nepremočljiva paviljona, enega za aparature tonskega mojstra Damirja Rapiča in drugega za slavnostne govornike, smo še zmeraj verjeli v čudež. Dobre pol ure pred začetkom je nehalo deževati. Hiteli smo postavljati stole in gledali v nebo, če bo zdržalo. A očitno imamo pri Nebeščanih prijatelje. Vse naokoli polno oblakov, pri nas pa se je sončna svetloba zlila na prizorišče.

Sprejeli smo tri visoke goste in točno začeli s programom. Po obeh odigranih himnah, slovenski in poljski, sta program odlično povezala Sara Kidan in Štefan Grašič, igrani del, ki je povezal štiri igralce, ki imajo spomenike v Spominskem parku, pa je spletel Marko Kavčič. Vodja projekta 15. Taborskih dnevov Jožef Perne je pozdravil vse visoke goste in naštel 4 razloge, zakaj je kipar Žiwobski znameniti Podbrežan. Sledil je nagovor predsednice KD Tabor Dace Perne, ki je naštela vsa dogajanja, ki so bila zadnjih sedem let posvečena Živobskemu. Župan Ivan Meglič je segel v slovensko-poljsko zgodovino in se dotaknil 20 let trajajočega prijateljstva s poljskim Nakłom nad Notecia ter ustvarjalcem dogodka čestital ob tako slovesnem zaključku. Slavnostni govornik z govorom polnim lepe vsebine je bil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca.

Sledil je glasbeni predah z odličnim pevskim zborom Dupljanke pod vodstvom Katje Klančnik Jelenc, ki so izvedle dve pesmi. Sledila je igralska skupina s štirimi slikami ob kipih in oživila Karla Mauserja (Ivan Bolka), Mimi Malenšek (Tina Primožič), Ivana Kobilca (Dominika Jeglič) in Peter Žiwobski (Luka Perne).

Sledil je nagovor veleposlanika Republike Poljske v Sloveniji dr. Krzysztofa Olendzki, po njem pa odkritje kipa s predsednico KD Tabor Podbrezje Daco Perne. Blagoslov spomenika sta opravila župnik Miha Lavrinec in škof msgr. dr. Anton Jamnik. Njegov slikovit govor se je zapisal v vsako srce. V glasbenem vložku smo uživali ob odlično zaigrani mazurki Obertass violinistke Hane Šaus poljskega skladatelja Henryka Wieniawskega. O kreaciji kipa je spregovoril prof. Matjaž Počivalšek in ga na koncu dopolnil prof. Metod Frlic ter predstavil še mladega kiparja Denisa Vučka, avtorja kipa.

Svoje delo so z urejanjem prometa in varovanjem na vhodih (kjer so popisali vse obiskovalce in opozarjali na nošenje mask) spet odlično opravili naši gasilci, ki se jim iskreno zahvaljujemo.

Za zaključek smo povabili obiskovalce k nakupu monografije z darili, kjer so dobili še lično zavite koščke Podbreške potice. Gosti pa so se po ogledu cerkve in kiparjevih del ob informacijskih tablah napotili na krajše druženje v Kulturni dom, kjer smo jih skromno pogostili. Podbreška potica s certifikatom pa je šla v Državni zbor, na poljsko veleposlaništvo in na škofijo.

Ob zaključku tega prelepega dogodka, ko se ni prav nič zapletlo, bi lahko citirali Mimi Malenšek, ki je rekla nekako takole: »Ko se združita fizično delo in umski napori, pridejo angeli in delo dokončajo.«