29.6.2008

Slavnostna-akademija

Prezentacija

Jubilej TVD Partizan Podbrezje (60. obletnica ustanovitve)

Telesna kultura in šport sta v Podbrezjah že pred 2. svetovno vojno  imeli množico pristašev, saj so Sokolsko društvo ustanovili že januarja leta 1931. Pred 60 leti, v aprilu leta 1948,  pa je nekaj zavzetih pristašev športa  (v novih političnih razmerah)  ustanovilo društvo za športno rekreacijo in telesno vzgojo, oz. TVD Partizan Podbrezje.

Zaradi tradicije in splošnega trenda takratnih športnih panog  sta se  najprej razvili talna telovadba, oz. proste vaje  in orodna telovadba. V kasnejših letih so člani društva tekmovali še v naslednjih disciplinah: atletika (teki, skok v daljavo, skok v višino, met žoge), smučarski skoki in teki, veleslalom,  nogomet, kegljanje, balinanje, tenis, namizni tenis in judo. Nekaj članov pa je preseglo društveni okvir, zato so v novih okoljih samostojno oz. z ekipami postali republiški, državni, balkanski in evropski prvaki.

Ne samo tekmovalni šport, tudi množične rekreacijske prireditve so zbliževale Podbrežane. Več kot 10 let se je več kot 100 Podbrežanov zbiralo v Planici, na Pokljuki, v Gozd Martuljku, na Zelenici,… na »Podbreških belih dnevih« in tekmovalo  v veleslalomu, smučarskih tekih, skokih in kombinaciji.

Vsa leta so se posamezni člani  dodatno izobraževali, tako da je društvo vedno razpolagalo s svojim strokovnim, trenerskim kadrom.

Le s športnimi objekti ni bilo take sreče: nogometno igrišče je bilo vedno najeto in se je selilo s porečja Bistrice na lokacijo »Pod farovžem«, balinišče na Bistrici je preraslo grmovje, lastnik in najemnik je teniški šotor  prodal,… vendar so se kljub temu  vsa društvena zemljišča ohranila v enaki velikosti – površini.

Vsa leta so društvo vodili Podbrežani, ki so s prostovoljnim delom in organizacijskimi sposobnostmi pripomogli k temu, da se je društvo razvijalo in ohranjalo svoj osnovni namen: uvajanje raznovrstnih oblik športne rekreacije in telesne vzgoje zaradi varovanja zdravja, delovnih sposobnosti in oblikovanje celovite osebnosti.

V počastitev 60-letnice društva smo pripravili tri večja tekmovanja v kegljanju, balinanju in nogometu. Praznovanje pa bomo zaokrožili s slavnostno akademijo, na kateri bodo podeljena jubilejno priznanje, bronasta, dve srebrni in dve zlati plaketi ter dva naziva častni član društva.

Podbrezje, 2008
Jernej Jeglič, tajnik

Fotoreportaža