ŠESTA RAZSTAVA KLEKLJANIH ČIPK in vključevanje le teh umetnin v druge projekte.

Na otvoritveni slovesnosti so se zbrali obiskovalci od blizu in daleč, da bi občudovali umetnine, ki so jih naše mojstrice klekljanja ustvarile s prepletanjem in vozlanjem tankih belih ali barvnih niti, ki so podrejene bucikam na papircu in krmilu, ki se mu reče spretni prsti, budno oko in neskončna potrpežljivost. Čipka je namreč prefinjena struktura, ki navduši šele, ko ji pridemo blizu, kar je v nasprotju z dandanašnjim dojemanjem sveta.

Tokratna razstava je bila že šesta po vrsti. Od prve skromne, ki je bila ravno tako tule v dvorani, vse naslednje pa v Pirčevi dvorani na Taboru, smo drugo posvetili velikonočnemu času, tretjo smo naslovili Čipka nekoč in danes, ali čipka od krsta do krste, četrta je nosila naslov Pomlad v Podbrezjah z Mimi Malenšek, peti smo dali naslov Naklekljano med korono in tale letošnja se je spravila pod krošnje dreves.

Naši dve mentorici sta od zgodnje jeseni do pozne pomladi vsak petek za dve uri prihajali v POŠ Podbrezje, da bi devetim tečajnicam, med katerimi sta dve mladi Emi, nesebično predajali naprej svoje znanje in potrpežljivost. Tako so bila njihova dela, v čipkah ujeta ustvarjalnost,  na  premišljeno in sistemsko urejeni razstavi, končno prikazana, da jih občutimo in občudujemo tudi mi.

Otvoritev je povezovala Simona Vogrinec, ki je povedala: » V začetku leta 2022 je Greta Mihelič odprla skupino na FB in jo poimenovala Taborske Urške, kjer nam sledi že preko 365 članic. Med njimi nas je našel tudi g. Mirko Linec, ki je Greto poprosil, če se lahko Taborske Urške bolj podrobno predstavimo. G Mirko izvaja osebni projekt za ohranitev čim več podatkov za zanamce – promocija slovenskega klekljanja doma in v tujini( letos še v juliju na svetovnem kongresu čipke v Novi Gorici). S pomočjo Dace Perne, Anice Hvasti, Milene Hafnar Jerič in Grete Mihelič je sestavil dopis, v katerem so podrobno predstavile nastanek vasi Podbrezje in delovanje klekljarske skupine Taborske Urške, ki se je začelo leta 2014«. Tekst smo pripravili v obliki zgibanke in obiskovalcem je bil na voljo. Prav tako smo poskrbeli za ponatis leta 2014 izdane zgibanke o taborskih prtih, v katerem je zapis Anice Hvasti:« “Leta 2014 sem izpolnila 40 let staro zaobljubo. Cerkev Marije sedem žalosti na Taboru v Podbrezjah je tako dobila 6 novih oltarnih prtov. Vanje je všitih 96 klekljanih čipk in vtkanih približno 2500 ur dela. Pri izpolnitvi zaobljube so mi s klekljanjem pomagale tudi prijateljice. Takrat je pri podbreških ženah vzklila želja po klekljanju. Za uresničitev te želje sva s prijateljico Mileno Hafner Jerič združili moči in nastala je klekljarska skupina Taborske Urške.«

Našo otvoritev je prelepo popestrila sopranistka Mateja Praprotnik Dolar s pesmima Lipa zelenela je in Tečejo, tečejo nitke. Mlajši in istrumentalistki Ema in Vita Plevel pa sta zaigrali na prečno flavto in violino.

Ob koncu otvoritve pa je bil tudi čas za ZAHVALE, za katere je poskrbela predsednica KD Tabor, in jih podelila skupaj s Taborsko Urško. Najprej smo jo dolgovali mentoricama Mileni Hafnar Jerič in Anici Hvasti, povezovalki Simoni Vogrinec, Greti Mihelič, ki je na FB straneh povezovalni člen, Mateji Praprotnik Dolar za čudoviti pesmi, sestricama Emi in Viti za lep instrumentalni nastop, in naši Zali Jelar v vlogi Taborske Urške, ki nikoli ne manjka na razstavi, saj so si klekljarice nadele prav njeno ime. Seveda ZAHVALA velja tudi vsem klekljaricam, ki so postavljale razstavo in zanjo prispevale svoje umetnine ter poklonile Daci šopek za vsestransko podporo.

V jesenskem terminu razstavo načrtujemo postaviti še v DSO Naklo, le ta pa je bila odprta še naslednji dan od 10h do 16h in privabila že mnogo obiskovalcev. Prav tako smo bili veseli obiskovalcev na Cegelnici, kamor je Anica Hvasti prinesla dela svojih prijateljic, ki so klekljale nabožne čipke, primerne za tako razstavo. Postavili smo jih okoli kapelice, da so bile v središču slikarskih del, ki so zasedala prostor v parku. Čipka mentorice Anice pa bo tudi na razstavi slikarskih del v projektu TRGATEV 2023, ki je nastala prav za to priložnost.

Naše mojstrice klekljanja odlično sodelujejo tudi na projektih izven naše občine:
– Sodelovale so na razpisu 11. natečaju klekljane čipke za leto 2023 Žiri na temo »Angelčki«.
– Velikonočni mednarodni čipkasti kolaž 2023 –organizator Društvo klekljaric »Idrijske čipke«.
V celotnem kolažu je sodelovalo 81 klekljaric iz Slo, Španije, Ukrajine, Tajvana, Hrvaške in Češke.
– Na 41. festivalu Idrijske čipke, od 16.6. do 18.6. 2023, so sodelovale na ljubiteljski razstavi ČIPKASTIKOLAŽ metuljev. Štiri klekljarice so odšle tudi v Idrijo, kjer so se udeležile velikega skupinskega klekljanja z naslovom PRIDIKLEKLJAJ.
– Mentorici Anica Hvasti in Milena Hafnar Jerič sta sodelovali pri klekljanju z 200 člani na projektu  Srce za Marijo na Brezjah, ki se je odmevno zaključil v nedeljo, 21.maja 2023 s slovesno mašo in blagoslovom novih prtov.

Za KD Tabor Podbrezje- tekst Daca Perne, foto: Joc Perne