Po treh letih, ker se občinska revija seli, smo bili spet na vrsti v Podbrezjah. Organizirali smo dogodek, kjer se poslušajo pesmi, ki so v zvoke spremenjene besede. Izvajali so jih zbori, ki trenutno delujejo v naši občini. Vsak izmed nas sluti melodijo, zato mu je umetnik, ki mu jo odkrije, zelo, zelo blizu. Za človeka sta petje in glasba že od nekdaj hrana za dušo. Skozi tisočletja so ljudje s talenti ustvaril številne pevske in glasbene mojstrovine. Naši  zbori so zato  nekakšni laboratoriji petja,  znotraj katerega se razvijajo tehnike in slogi. Slovenci smo tako v preteklosti veliko kamenčkov prispevali v mozaik zakladnice srednjeevropske kulture. Revija je pokazala, da to uspešno nadaljujemo še danes, saj se je  predstavilo kar osem pevskih zborov.

Zbore in poslušalce je poleg predsednice KD Tabor Dace Perne nagovoril tudi predsednik Komisije za kulturne in športne dejavnosti gospod Peter Hkavc. Prehode med posameznimi pevskimi skupinami sta izvrstno povezali Sara Kidan ki si voditeljsko kilometrino šele začenja nabirati in Klavdija Aljančič z že precej več izkušnjami.

Njuna naloga je bila najprej zbor predstaviti in potem povedati nekaj o zborovskem in ljudskem petju. Zaradi boljše akustike smo tokrat zbore namestili v dvorano, gledalce pa na oder. Prvi je bil na vrsti  Otroški pevski zbor POŠ Podbrezje pod vodstvom Erike Bersenda ( ki nadomešča Marka Kavčiča), ki je ob začetnih zvokih harfe zapel tri pesmi. Škoda, da jih harfa ni spremljala ves čas, so bile ugotovitve Tomaža Tozona. Nadaljeval je CMePZ Podbrezje pod vodstvom Janeza Kozjeka. S pesmimi se je poslavljal od dveh svojih članov in v drugi z naslovom Lastovki v slovo dodal še operni glas Tadeje Kostov. ŽPZ Dupljanke so zbor presežkov, je ugotavljal Tomaž Tozon. Da je izjemno dragocena lastnost človeškega uma tudi glasbena inteligenca, potrjuje njihova zborovodkinja Katja Klančnik Jelenc. Franc Urbanec pa vodi Ljudske pevce Šestica iz Naklega, ki so nastali iz potreb Folklorne skupine. Torej njihova vloga ni le petje pač pa tudi ples ali instrumentalna glasba.  MePZ Dobrava Naklo pa vodi že 20 let zborovodja Andrej Zupan. Pod umetniškim vodstvom Špele Eržen pojejo Ljudske pevke folklorne skupina Podkuca, ki so navdušile poslušalce in ocenjevalca. MPZ KUD Triglav Duplje je zbor z najdaljšim stažem, saj pojejo že od leta 1929. Zadnje leto jih vodi operni pevec in profesor Dejan Herakovič. Nastope je zaključil pred kratkim ustanovljen Kvartet Ultima pod vodstvom Andreja Zupana.

Vsakemu pevovodji smo za njegov zbor poleg šopka podelili še priznanje za sodelovanje na občinski pevki reviji 2014. Seveda na koncu ni šlo brez pogostitve in prijetnega druženja. Zborovodjem je namenjena še strokovna ocena, ki jo je tokrat oblikoval priznani Tomaž Tozon in je bila v veliki večini pohvalno naravnana.

Zapisala Daca Perne