V Medgeneracijskem centru Bled so predstavniki lastnika in upravljalca KBZ BLS 13. septembra 2022 podelili pete prestižne certifikate Blejski lokalni izbor, ki je vse, kar že od nekdaj biva in raste na Bledu z okolico, v ljudeh s tega konca, v zemlji, v vodi, v zraku. Kar smo dobili od naših prednikov, smo sprejeli s hvaležnostjo in temu daru dodajamo svoje ideje in zamisli, ki so odraz časa, v katerem živimo. Ponosni smo, da kakovost, avtentičnost in inovativnost združeno v našo skupno znamko, lahko ponudimo nam samim in svetu. Vse te navedbe je v svojem nagovoru potrdil blejski župan Janez Fajfar, ki je vsem prisotnim spregovoril pred predsednikom strokovne komisije dr. Janezom Bogatajem in dr. Tanjo Lešnik Štuhec, ki je imela izčrpno in zanimivo predavanje. Oba, g. Bogataj in ga. Lešnik Štuhec sta potem podelila tudi vse zaslužene certifikate za ločena področja. Našega sta iz njunih rok sprejela predsednica KD Tabor Daca Perne in predsednik IZ PP Jernej Jeglič, ki je v zahvali za naš certifikat med drugim poudaril, da ga sprejemamo z veliko hvaležnostjo.

Verjamemo, da utrjuje prepoznavnost Podbreške potice, potrjuje našo vlogo pri soustvarjanju vrhunske ponudbe Bleda in krepi povezanost med pridelovalci in predelovalci ter ponudniki domačih, avtohtonih izdelkov in storitev. V našem interesnem združenju je 14 mojstric peke PP (izpite so opravile pri največjih mojstrih slovenske tradicionalne kulinarike), 12 podbreških kmetov in Kulturno društvo Tabor Podbrezje. Potice naših mojstric so bile najbolje ocenjene na vseh največjih slovenskih izborih – natečajih, okušali so jih cerkveni dostojanstveniki v Vatikanu, evropski poslanci v Strasbourgu, … po njej diši na premnogih domačih, občinskih in državnih prireditvah. Naše mojstrice svoje delo z receptom, ki je bil delno zapisan že pred več kot 100 leti in ga je Barbara Pogačnik posodobila pred petimi leti, predstavljajo na številnih delavnicah.

Prejeti certifikat nas obvezuje, da bodo naše potice tudi v prihodnje ohranjale avtentičnost in vrhunsko kakovost. To vsekakor vedno znova potrjujejo naše predane mojstrice, tokrat Veronika Aljančič, Marija Štaut, Erna Mokorel in Jana Aljančič, ki so potice pekle in jih postregle.