V torek, 11. septembra 2018, je bila na uradnem sedežu Evropskega parlamenta v Strasbourgu, na povabilo in v organizaciji naše evropske poslanke Romane Tomc, več kot polurna predstavitev Podbreške potice. Med več kot sto prisotnimi so v dvorani poleg parlamentarne (v njej je potekala parlamentarna razprava o Direktivi o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu), Podbreški potici na njeni poti vse dobro  zaželeli tudi drugi slovenski poslanci (Lojze Peterle, Franc Bogovič, Patricija Šulin in Igor Šoltes).

V predstavitvi je Jernej Jeglič zlasti izpostavil: ohranjanje podbreške kulinarične dediščine, tri značilne podbreške nadeve (iz suhih jabolčnih krhljev, iz suhih hruškovih krhljev viljamovke in iz suhih tepk ter suhih jabolčnih krhljev), sestavine iz lokalnega okolja (od sedemnajstih je kar deset podbreških), predpisan postopek peke v enotni potičnici, certificirane mojstrice peke in njihove vrhunske rezultate na kulinaričnih tekmovanjih, postopek zaščite znaka – blagovne znamke in potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti.

Poleg predstavitve potice sta Daca Perne in Jure Renko prisotnim predstavila tudi Kulturno društvo Tabor Podbrezje in Občino Naklo, ki oba prijazno podpirata projekt Podbreške potice in ohranjanje tudi druge kulturne dediščine.

Ob zaključku pa je tudi zadišalo po Podbreški potici, saj sta mojstrici  Barbara Pogačnik in Veronika Aljančič zrezali kar šest potic in jih ponudili evropskim poslancem, njihovim asistentom in drugim prisotnim, ki so enotno potrjevali, da Podbreška potica tudi po več dneh od pečenja še vedno ohranja svojo harmoničnost vonja in arome, svojo prvotno barvo in gladkost skorje, njen značilen občutek v ustih, skratka svoj odličen skupni vtis.

13.9.2018, Jernej Jeglič