Pirčevi dnevi se navadno dogajajo okoli 20. novembra, rojstnega dne Franca Ksaverja Pirca, a letos smo jih zaradi treh razlogov pripravili kar dva meseca prej.

Dogodek smo zasnovali nekoliko v znamenju minule para olimpijade. V naše goste na literarni večer smo namreč povabili pisatelja Ivana Sivca. S svojo nedavno objavljeno knjigo Sedem zlomljenih vrtnic se je dotaknil sedmih zgodb ljudi, ki jih je zaznamovala usoda. Po besedah pisatelja so to “zgodbe grenkih usod s toplimi žarki svetlobe”. Med njimi je tudi zgodba našega Darka Đurića, ki je bil gost večera. Tako se je zgodil preplet navdihujočih melodij in pesmi z vsebinsko bogatimi pogovori. Škoda le, da so obiskovalce med drugim redčili tudi PCT pogoji. K sreči smo dogodek posneli in na voljo je za ogled.

Po pozdravnem nagovoru podpredsednika Milana Debeljaka je med drugimi župana, župnika in nastopajoče pozdravil vodja projekta in voditelj večera Jožef Perne. Z vodjo Tamburaškega orkestra Folklornega društva Kranj Damirjem Zajcem sta mnogo let »gulila iste službene klopi« in kaj hitro smo na prošnjo za nastop dobili privolitev. Že po vajah pred začetkom smo vedeli, da se nam obeta pravi koncert, ne le glasbeni vložki med zanimivim pogovorom med najbolj plodovitim slovenskim pisateljem, našim Darkom in voditeljem.

Pirčeve dneve je že leta 2002 začel pripravljati Stane Mihelič (bil je med gledalci) na pobudo našega takratnega župnika msg. Janeza Riharja. Spomnili smo se zgodovine od prvih Pirčevih dnevov do današnjih osemnajstih. Koliko priprav je bilo vmes, napisanih scenarijev, izdanega gradiva, pregledanih arhivov. Vse samo zato, da ne bi pozabili na bogato podbreško kulturno dediščino, ki je temelj in ponos naše prihodnosti.

Sledil je prvi del koncerta Tamburaškega orkestra , ko so med drugimi izvedli pesmi Angelček, Murke in Mlinarco s pevcem Lenartom Sušnikom. Dodobra so nam ogreli dlani, srca pa napolnili s pozitivnimi vibracijami. Izvedeli smo, da je tamburica več kot 5000 let star instrument in ima v Sloveniji več kot 130 letno tradicijo.

Pisatelja Ivana Sivca z okoli 160 napisanimi knjigami verjetno vsi že dobro poznamo, a vsi ne vemo, da bi njegove knjige v vseh nakladah dosegle višino 6.600m, da je imel od leta 1987 že več kot 1.100 literarnih nastopov na skoraj vseh celinah, celo na Aljaski. Piše več različnih literarnih žanrov: zgodovinske romane in povesti, biografske romane, zbirko za mladino Srečna družina, socialno-psihološke romane, pustolovske romane, potopise, knjige s športno tematiko, kmečke povesti in romane, knjige o glasbi, spominsko prozo, humorne pripovedi, slikanice za najmlajše, knjige za mlajše bralce, izhaja pa tudi zbirka njegovih uspešnic Večno zelene. Bogata, nagrajena in široka je življenjska pot našega gosta, pisatelja in prijetnega sogovornika, ki je napisal knjigo z naslovom Sedem zlomljenih vrtnic. Na kratko nam je predstavil vseh sedem junakov, katerih zgodbe je prenesel v to knjigo, in v njej ima posebno mesto tudi naš Darko Đurič. Vse pa govorijo o težki prelomnici v življenju sedmerice, ki jo je znala obrniti v novo, bogatejšo pot. Lahko so nam vzor, posebej takrat, ko jadikujemo zaradi nepomembnih stvari. So junaki našega časa, ki prestavljajo meje mogočega.

Življenjsko pot našega Darka, para olimpijca in prijetnega sogovornika, ki ga ljubijo mediji vseh vrst, ker je spoštljiv, pameten prijeten in prijazen sogovornik, zanesljivo vsi dobro poznate in veste, da sta mu topel dom ponudila Veronika in Milan Debeljak, ki ju kliče mami in ati. Bila sta z njim in z nami ta večer in priložnost je bila za besedo HVALA. Darko pa zdaj po zaključku svoje športne kariere ostaja zvest športu, a na drugačen način. Ne dvomimo, da mu bo tudi to uspelo.

Z drugim delom koncerta Tamburaškega orkestra Folklornega društva Kranj, ki šteje dvajset članov in so z narodno in popularno glasbo nastopali so že po vsej Sloveniji in tudi tujini, smo zaključili nadvse prijete večer.  Našim nastopajočim smo se oddolžili z monografijami Ivane Kobilca s posvetili. Pisatelju, ki je osebno dobro poznal našo Mimi Malenšek in mu je naročila, naj nadaljuje njeno delo na področju biografskih romanov, pa tudi z njeno monografijo z naslovom V vročem soncu vonj pelina. Tudi monografija Podbreška znamenja vere in kulture ga je presenetila.

Knjigo Sedem zlomljenih vrtnic in s podpisom avtorja smo lahko ob koncu večera tudi kupili.

Izreki o knjigi:
»Knjiga ni samo okras police, temveč je lahko slajša od vsake potice.«
»Če ne bomo brali, nas bo pobralo.« (T.Pavček)

Daca Perne za KD Tabor Podbrezje