Utrinki s prireditve Narodne v sliki, pesmi, plesu in besedi -NSPPB 2019.

Za lep uvod v prireditev sta poskrbela citrar Tomaž Plahutnik s pevcem Simonom Erženom, saj njun repertoar vsebuje tudi pesmi Valentina Vodnika.

V nadaljevanju je nekaj pozdravnih besed obiskovalcem in ustvarjalcem dodal župan Ivan Meglič, predsednica Likovnikov Cerklje Darinka Kralj in predsednica KD Tabor Daca Perne, ki je med drugim povedala: » Poseben pozdrav velja likovnikom iz Cerkelj, ki z nami sodelujejo že od druge prireditve z naslovom Narodne v sliki, pesmi in plesu. Tale nocoj je že sedma po vrsti in vsakič je nekoliko drugačna, saj se ji prav z lahkoto spreminjajo naslovne besede. Snovalki projekta in slikarki Ronki je to prav zagotovo všeč. Tako se je prireditev prav po tiho iz pesmi prelevila v prozo in se v lanskem letu posvetila Cankarju, letos Vodniku. Torej so slike posvečene njemu ob 200 letnici smrti. Dodatno jih bo osvetlila beseda, pesem, glasba in ples. Tako bo vsak v dvorani lahko potešil umetniškega sladokusca v sebi. Prepustimo se torej vsem štirim oblikam umetnosti«. Voditeljici Katja Bevk in Monika Habe pa sta spretno prepletli slike, pesmi, plese in besede ki so jih na in pod oder prinesli pevci in plesalci folklorne skupine Podkuca, gostujoča glasbenika in podžupan Zdravko Cankar, ki je slike prinašal v ospredje v štirih sklopih. V prvi skupini so bile slike, povezane z Vodnikovimi ugankami o živalih zato : Polžek, petelini in otroška igra. Drugi sklop slik je navdihnila uganka: Brez nog tečem, brez koles pelem, na tla ne stopim, vendar veliko težo daleč prenesem. Tako sta dva slikarja risala čoln. Sliki Berač pa je botrovala Vodnikova pesem Dramilo. Tretji sklop slik je bil povezan s Kuharskimi bukvami in posledično s hrano. Predstavljale so ga slike z naslovi: Kuharske bukve, Jablana, Jabolka v skledi (keramika), Kruh in Vinograd. V četrtem sklopu smo spoznali Vodnikov portret, Vodnikovo domačijo, Domačijo v Gorjušah, Vodnikovo rojstno hišo, Cerkev s Koprivnika in Napis na nagrobnem spomeniku. Z nami so lepote slikarske umetnosti delili slikarji iz društva Likovnikov Cerklje: Darinka Kralj, Antonija Prdan, Zofija Hacin, Alojzija Golob, Marinka Štern, Branko Lozar in Avgust Starovašnik. Barbara Pogačnik, Ronka Kozjek, Metka Mauser, Angelca Križaj, Dana Šemrov, Tilka Purgar, Matjaž Mauser, Franci Markovec in Zdravko Purgar pa so slikarji KUD Dobrava Naklo in KD Tabor Podbrezje .

Ko se je vseh 19 umetniških del znašlo pred našimi očmi smo za zaključek poslušali še zven citer Tomaža Plahutnika in zven glasu Simona Eržena z Vodnikovima pesmima. Nismo se še takoj razšli, saj so nas na pladnjih čakali slano sladki prigrizki in kozarci tople ter hladne pijače. Pa veliko prijaznih in pohvalnih besed se je sprehajalo od skupinice gledalcev do ustvarjalcev kulturno bogatega večera.