potica nadevana s suhimi tepkami in suhimi jabolčnimi krhlji, ki jo je spekla Barbara Pogačnik, NAJ POTICA 2018 po mnenju obiskovalcev pa je Podbreška potica nadevana s suhimi jabolčnimi krhlji, ki jo je spekla Veronika Aljančič.

Take so bile odločitve 4 članske strokovne komisije na zaključnem dogodku, ki je  potekal 10. decembra v Dvoru Jezeršek.

Strokovno žirijo so sestavljali Sonja Jezeršek (Jezeršek gostinstvo), Mirjam Kavčič (podjetje Bonopan, blagovna znamka Fala), Janja Štrumbelj (blagovna znamka lePotica) in Luka Jezeršek (Jezeršek gostinstvo).

V hudi in številni konkurenci je žirija po natančnem pregledu receptov izbrala 10 finalistov tekmovanja NAJ POTICA 2018 že pred časom, danes pa podelila 3 nagrade, od teh kar 2 podbreškima mojstricama.

Naši tekmovalki so na finalnem dogodku pospremile tudi ostale mojstrice PP, ki so se iskreno veselile uspeha, vsi skupaj pa medsebojnega sozvočja pospremljenega z zmagovalnim duhom.
Čestitali smo našima mojstricama Barbari Pogačnik in Veroniki Aljančič, ki sta nas  v torek 11. dec. pozdravili z naslovnice revije Zarja. Nedavno nazaj pa je bil v oddaji Slovenski magazin na TVSLO1 objavljen slikovit prispevek, prav v zvezi z omenjeno sladico. Slavo žanje ta Podbreška potica, obiskovalci, ki prihajajo na ogled Poti kulturne dediščine Podbrezij, jo želijo pokusiti.

Tako se je dogajalo v SNG Opera in balet Ljubljana 7. januarja zvečer, ko se je zbralo več kot 400 gledalcev na svečani predstavitvi nominirank in razglasitvi zmagovalke izbora Ženska leta 2018. Poleg predsednika države, g. Boruta Pahorja, je bilo prisotnih še veliko visokih osebnosti iz političnega in družbenega življenja, predvsem iz sveta žurnalizma, gledališča, filma, petja, slikarstva, … Po razglasitvi Polone Lah za Žensko leta 2018, so se prisotni zadržali še na klepetu z devetimi nominirankami in okušanju kulinaričnih dobrot, med njimi tudi Podbreške potice. Mojstrici peke Barbara in Veronika sta prejeli veliko pohval za odlično povezanost in enakomerno razporejenost testa in nadeva, za čvrstost skorje in sredice, za gladkost in barvo skorje, za harmoničnost vonja in arome, za primerno sladkost, za …, skratka za odlično skupno oceno.

Zdaj poteka organizacija za pošiljanje 15 Podbreških potic v Vatikan —za darilo na velikonočne praznike.

A ker je vedno tako, da brez ideje ni “odeje”, beri nadaljevanja, tudi te ne bi bilo brez Barbare Pogačnik, ki je že v letu 2017 osvežila star recept za tako imenovano “krhlovo potico”, potem Jerneja Jegliča, ki je vsestranski organizator večine dogajanj, nato Veronike Aljančič, ki je s soprogom Stanetom že 2X ponudila gostoljubje svojega doma. Pri Tatjani Jerala se dobijo vse vrste krhlji, kamor hodijo naše številne mojstrice PP po sestavine, ko pečejo podbreške potice za najrazličnejše prireditve, goste, zaključene kulturne dogodke ….Ker je naštevanje vedno nehvaležno delo, želim izraziti zahvalo čisto vsem in vsakemu posebej, ki pomaga pisati to skoraj neverjetno zgodbo.

Zapisala: Daca Perne