Literarni večer je bil drugi dogodek po vrsti izmed treh, ki jih organiziramo v okviru 15. Taborskih dnevov, ki so pod okriljem DEKD z letošnjo temo SPOZNAJ? VARUJ! OHRANI. Verjamemo, da monografija PODBREŠKA ZNAMENJA VERE IN KULTURE ustreza vsem trem zapovedim, saj iz preteklosti poskuša podati roko v sedanjost. Ko se začnemo spominjati svojih korenin, vstopimo v svetišče spomina. Tam najdemo dediščino, ki je dota prihodnosti. Obe pa sta temeljni vrednoti, ki pripadata lokalnemu prebivalstvu. V Kulturnem domu v Podbrezjah smo se zbrali v skladu z vsemi predpisi, ki so določeni za zajezitev okužb s korona virusom in nismo prekoračili dovoljenega števila obiskovalcev. Hkrati smo si zaželeli, da bi se med nami čutila bližina, čeprav je zapovedana razdalja, da bi se čutil nasmeh, čeprav skrit pod masko. Verjetno je k temu že v uvodu pripomogel povezovalec večera Tone Strlič, ki je kot knjižničar dejal, da še ni imel v rokah tako lepe knjige, kot je nocojšnja, ki jo predstavljamo in ji želimo uspešno pot med bralce.

Z nami je bila poleg župana Ivana Megliča, ki ne pozablja na kulturo, tokrat prvič koordinatorica Dnevov evropske kulturne dediščine, ga. Nataša Gorenc, kar nam je bilo v posebno veselje in ponos. Posebej smo se spomnili vseh, ki so pripomogli, da je knjiga videti tako kot je. V prvi vrsti je to oblikovalka Eva Remškar, ki je oblikovala že prvi dve monografiji, eno slikarki, drugo pisateljici in zdaj tretjo, bi lahko rekli, podbreški dediščini. »Najine so bila nočne izmene, ko sva imeli mir in se uskladili za ustvarjalno delo« je povedala avtorica monografije Daca Perne. Prav tako so nad teksti bedeli štirje lektorji, Zdenka Markelj, Tina Primožič, Tone Strlič in Milan Debeljak. Slikovno gradivo večjih formatov so prispevali fotografi, največkrat zastopan je g. Mirko Kunšič. Največja količina fotografij je iz arhivov Jožeta Perneta, z dronskimi posnetki Luke Perneta so knjigo polepšale dvostranske fotografije, nekaj tekstovnega gradiva pa je avtorica črpala iz hčerkine diplomske naloge mag. Lucije Rakovec.

Verjetno največje veselje in pogum za delo je avtorici vlila Dušica Kunaver, ki ji je v pregled poslala prvi dve tretjini narejenega dela po el. pošti. Prijazno sta se za presojo odzvala še dva umetnostna zgodovinarja in prispevala svoj pogled na monografijo. Da je knjiga lepa z vsemi svojimi 152 stranmi in okoli 500 fotografijami različnih velikosti, pa so zaslužni tiskarji iz družine Žnidarič. Zato iskrena hvala vsem naštetim in prav tako ne naštetim, katerih kamenček je vgrajen v mozaik, ki se mu reče Podbreška znamenja vere in kulture.

Za glasbeni del prireditve je poskrbel trio, ki so ga za to priložnost sestavili Cilka Vidmar, Gregor Mohorič in Andraž Aljančič. Izvedli so Praprotnikovo pesem z naslovom V dolinci prijetni je ljubi moj dom. Ob tem je avtor mislil na Podbrezje.

Z drugo glasbeno točko pa sta z odlično izvedbo presenetila zakonca Klančnik, Zdravka in Brane, s pesmijo Cerkev taborska, avtorja Milana Debeljaka in hčerke Mojce.

Koordinatorica DEKD za Slovenijo, ga. Nataša Gorenc je v svojem nagovoru povedala, da sta Daca in Joc Perne svetel zgled na področju ljubiteljske kulture, saj njuno predano delo preko Taborskih dnevov spremlja že 15 let.

Da je bila monografija slikoviteje predstavljena, je poskrbela slikovna projekcija, ki jo je pripravil avtoričin soprog. Hkrati se je s pomočnikoma Janom in Lucijo potrudil, da je bila Dušica Kunaver z nami preko internetne povezave. Takole je povedala: »Pozdravljam vse zbrane ob predstavitvi tako izjemne knjige kot so Podbreška znamenja vere in kulture. Z velikim spoštovanjem in občudovanjem sprejemamo to knjigo, kjer je zbranih stotine umetnin in zgodb, ki so zrasle na tleh ene same vasi. Premore umetnine šolanih in nešolanih umetnikov, katerih število je prav osupljivo. Vendar knjiga ne opisuje le kipov, slik, kapelic, znamenj in cerkve, ampak prinaša tudi zgodbe izjemnih osebnosti, ki so bile tako ali drugače povezane s Podbrezjami in so s svojim življenjem zaznamovale tudi ves slovenski prostor. Avtorica knjige, Dragica Perne, je v tisočerih urah zbiranja, raziskovanja, opisovanja, zapisovanja vse to bogastvo ene vasi prikazala v eni knjigi ter ga predstavila naši sedanjosti in ohranila prihodnjim rodovom. Za vrsticami in fotografijami dragocene knjige, ki danes prihaja med nas, pa razberemo vztrajnost, vzdržljivost in trdoživost našega ljudstva in njegovo večno iskanje lepote.

Namesto klasične pogostitve so obiskovalci dogodka odnesli domov košček Podbreške potice v lično zaviti embalaži, še prej pa so lahko po promocijski ceni kupili monografijo in si za darilo izbrali svečko s taborskim motivom ali knjižico o Petru Žiwobskem, ki mu bomo v nedeljo ob 15h uradno odkrili kip.