Pesniška zbirka V objemu Sonca je izšla leta 2020 in zaradi korone je čakala na predstavitev kar dve leti.

V objemu pesmi se je odvijal literarni večer, ki so bile na trenutke ljubeznive, hudomušne, o Bogu, za razmislek, o ljubezni, zelo posebne, tiste o kravah in laseh……Tudi brali ali peli so Milanove pesmi različni ljudje, člani društva, prijatelji in sorodniki.

Vse pesmi pa so na nek poseben način segle v dušo številnih poslušalcev, ki so dvorano in balkon napolnili do zadnjega kotička.

Literarni večer je vodila ga. Ivka Sodnik, ob njej na odru pa sta hudomušno začela avtor in Marko Kavčič s pesmijo Pesnikov obisk. Pesem Cerkev taborska zdaj v izvedbi Zdravke in Braneta Klančnik že poznamo, saj je dostopna na društveni spletni in FB strani, a bi jo z največjim veseljem poslušali spet in spet. Zato sta bila z nami, s to pesmijo in kasneje s še eno, Učitelju z gora, ki sta jo uglasbila sama in jo prvič predstavila.

S krajšim sprehodom skozi vse pesniške zbirke nas je voditeljica pospremila od prve iz leta 2004 z naslovom Taborska Urška, do naslednje iz leta 2005 z naslovom Molitve, ki vsebuje 76 sonetov. Vse naslednje zbirke so postajale obsežnejše in leta 2008 so izšle Pesmi za prijatelje. Tri leta kasneje 2011 so izšli Spevi molitve in vsebovali že 150 sonetov. Zbirka iz leta 2015 z naslovom Recept za pesem je nekako dvodelna, saj poleg pesmi za prijatelje vsebuje še 26 spevov molitve v 592 kiticah pesnitev o lepoti pesniškega poklica, hvaležnost Bogu za lepe in dobre besede.

Leta 2018 je med nas prišla zbirka z naslovom Bo ljubila pesem?, ki prinaša podobno kot prejšnja 46 sonetov molitev, pesmi za prijatelje, Pesmi o vodi, Pesmi o čipkah, Pesmi o gozdu, pesmi v poljanskem narečju in dve spevoigri. Sedma zbirka, ki ji je bil posvečen ta večer, pa nosi naslov V objemu Sonc in je iz leta 2020, a so njeno predstavitev preprečevali korona ukrepi. V njej je še 27 spevov molitve in njihovo skupno število je naraslo na 250.

Tone Strlič je prebral dva soneta iz četrte zbirke, prvega, molitev za ženo in drugega, zahvalo Bogu za denar. Iz tretje zbirke je Marko Kavčič v igralskem slogu interpretiral pesem Dajte pesmi naj vam poje. Naslednjo pesem v poljanskem narečju z naslovom UČITLCA VEKAT NA SME je recitiral Milan sam, ker to na duhovit način najbolje zna. Voščilo za Ano je prebrala Milanova hčerka Ana, pesem Mileni za god pa prijateljica Milena Jeglič.

Ko sta se z ženo Veroniko pred štirimi leti upokojila, so bile krave v njunem hlevu v nevarnosti. Mirno bi jih lahko prodala in si za tisti denar privoščila kake lepe dolge počitnice. Pet tednov, kar prej vpričo krav nikoli ni bilo mogoče. Takrat so nastale Pesmi o kravah, ki sta jih kar šest prebrala urednik Veterinarskega vestnika prof. Vojteh Cestnik in avtor Milan. Ja, posebne pesmi so to, saj govorijo o tem, kako so pesnika učile, ko se je bil tudi on pripravljen učite od njih. Nekako najbolj pa je ganila pesem z naslovom Pikina krava. Preberite si jo v knjigi in še mnoge druge. Toplo povabljeni.

V knjigi V objemu Sonca je pesmim dodan še prozni del. Nekaj zanimivih pripovedi, spominov na Milanov rojstni kraj v Poljanski dolini z naslovom Spomini na mladost. In na koncu knjige še duhovne misli, ki so nastale ob delu na kmetiji, objavljene v različnih časopisih in revijah, tu pa prvič zbrane na enem mestu.

S pesmimi o laseh sta Milanovi hčerki Ana in Mojca priklicali smeh na obraze poslušalcev. Prav tako je ogrel dlani obiskovalcev Marko Kavčič s pesmijo Trem rekam, ki jo je tudi uglasbil.

S priložnostnim darilom, zahvalo in posebno sončnico se je Milanu v imenu KD Tabor za vseh sedem literarnih večerov zahvalila Daca Perne, Milan pa društvu za pomoč pri tiskanju svojih pesniških zbirk. Milanovi štirje vnučki so z obema hčerkama ob koncu poskrbeli še za posebno presenečenje. Atu in poslušalcem so priklicali solzico ganjenosti ob prelepo izvedeni pesmi.

S čustvi vseh vrst je bil lep, vsebinski in nadvse prijeten literarni večer zaključen z bogato pogostitvijo in prijetnim druženjem, kjer se je tudi pelo.

Vseh sedem zbirk doslej je opremil Peter Starbek, lektorirali Olga Koplan in Jožica Virnik. Sončnico na naslovnici je v domačem vrtu pred leti fotografirala Milanova žena Veronika. Tiste v vazi pa je ob zaključku nastopajočim podaril Milan, ki je bil srečen ob dejstvu, da so ljudje z obiskom literarnega večera pokazali, da so jim njegove pesmi, nesnovne hčere duha ljube, ker povezujejo ljudi, stvarstvo z večnostjo, varujejo resnico, dramijo domišljijo.