TVD PartizanTelesna kultura in šport sta v Podbrezjah že pred 2. svetovno vojno imeli množico pristašev, saj so Sokolsko društvo ustanovili že januarja leta 1931. Pred 60 leti, v aprilu leta 1948, pa je nekaj zavzetih pristašev športa ustanovilo društvo za športno rekreacijo in telesno vzgojo, oz. TVD Partizan Podbrezje.

Zaradi tradicije in splošnega trenda takratnih športnih panog sta se najprej razvili talna telovadba, oz. proste vaje in orodna telovadba. V kasnejših letih so člani društva tekmovali še v naslednjih disciplinah: atletika (teki, skok v daljavo, skok v višino, met žoge), smučarski skoki in teki, veleslalom, nogomet, kegljanje, balinanje, tenis, namizni tenis in judo. Nekaj članov pa je preseglo društveni okvir, zato so v novih okoljih samostojno oz. z ekipami postali republiški, državni, balkanski in evropski prvaki.

Ne samo tekmovalni šport, tudi množične rekreacijske prireditve so zbliževale Podbrežane. Več kot 10 let se je več kot 100 Podbrežanov zbiralo v Planici, na Pokljuki, v Gozd Martuljku, na Zelenici,… na »Podbreških belih dnevih« in tekmovalo v veleslalomu, smučarskih tekih, skokih in kombinaciji.

Vsa leta so se posamezni člani dodatno izobraževali, tako da je društvo vedno razpolagalo s svojim strokovnim, trenerskim kadrom. Le s športnimi objekti ni bilo take sreče: nogometno igrišče je bilo vedno najeto in se je selilo s porečja Bistrice na lokacijo »Pod farovžem«, balinišče na Bistrici je preraslo grmovje, najemnik in lastnik je teniško dvorano prodal,… vendar so se kljub temu vsa društvena zemljišča (od ustanovitve do danes) ohranila v enaki površini, premoženje pa se je celo povečalo.

Vsa leta so društvo vodili Podbrežani, ki so s prostovoljnim delom in organizacijskimi sposobnostmi pripomogli k temu, da se je društvo razvijalo in ohranjalo svoj osnovni namen: uvajanje raznovrstnih oblik športne rekreacije in telesne vzgoje zaradi varovanja zdravja, delovnih sposobnosti in oblikovanje celovite osebnosti.

V počastitev 65-letnice društva smo pripravili tri večja športna tekmovanja, podelitev dveh jubilejnih priznanj, ene bronaste in štirih srebrnih plaket pa je bila opravljena med polčasoma 3. tradicionalne nogometne tekme med FC Podbrezje in člani Hokejske reprezentance Slovenije (1. junija 2013).

Tajnik
Jernej Jeglič

 

Plakete in priznanja podeljene ob 65-letnici
podeljene po določilih Pravilnika o priznanjih TVD Partizan Podbrezje
Predsednik komisije: Ivan Bolka

Srebrna plaketa – Pavel Debeljak
Srebrna plaketa – Žiga Jeglič
Srebrna plaketa – Boštjan Goličič
Srebrna plaketa – Darko Đurić
Bronasta plaketa – Družina Šefer
Jubilejno priznanje – Družina Gomzi
Jubilejno priznanje – Družina Gubanc

 

Utemeljitve

PAVEL DEBELJAK – SREBRNA PLAKETA

Pavla Debeljaka, predsednika v predzadnje mandatnem obdobju (od 2008 do 2011), se v njegovem zgodnjem otroštvu (od 1985 do 1997) spomnimo kot navdušenega smučarskega skakalca, saj je s kolegi že ob najmanjšem sneženju začel z urejanjem smučarskih skakalnic, poleti pa so obnavljali nalet, mizo in doskočišče.

Od leta 1998 je bil naslednjih 10 let zelo aktiven v nogometni ekipi, ne samo kot igralec, ampak kar kot »deklica za vse«. Skrbel je za košnjo in markiranje igrišča, pranje dresov, urejal je odnose z nogometno zvezo in sodniško organizacijo ter drugimi klubi; skrbel je tudi za igralce mlajše selekcije.

Njegova velika zasluga v času predsednikovanja nogometni sekciji (od 2005 do 2008) je tudi prekinitev kadrovske in rezultatske krize članske nogometne ekipe, saj je moštvo poživil z domačimi igralci, tako da na domačih tleh ponovno igrajo domači igralci.

V predzadnjem predsedniškem mandatu pa je s preudarnim ravnanjem društvo popeljal iz obdobne finančne krize in poskrbel, da je TVD Partizan Podbrezje vreden zaupanja in naporov članov, ki ga vlagajo v njegov razvoj.

 

ŽIGA JEGLIČ – SREBRNA PLAKETA

25-letni Žiga Jeglič, vrhunski športnik – hokejist, je z igranjem hokeja začel kot 5-letni pionir pri HK Bled. Dober trener in prizadevnost pri treningih se je pokazala v treh državnih naslovih v pionirski in mladinski kategoriji. Vse boljša igra ga je vodila v HK Acroni Jesenice, kjer je pred odhodom na Švedsko tri leta igral v razširjeni avstrijski ligi EBEL. Je med najboljšimi strelci v moštvu, saj na sezono dosega več kot 30 golov.

Med njegove večje uspehe lahko štejemo Svetovno prvenstvo skupine B v Ljubljani leta 2010, kjer je z odlično igro pripomogel, da se je Slovenija uvrstila v najboljšo skupino svetovnega hokeja. Na svetovnem prvenstvu je bil proglašen tudi za najboljšega napadalca, dosegel pa je tudi največ golov in podaj. Največji uspeh pa je vsekakor uvrstitev na olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto v Šočiju.

Žiga odlikuje vrhunska drsalna tehnika, odlično preigravanje ter močne in točne podaje.

Poleg vrhunskega igranja hokeja je Žiga tudi reden študent na Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije v Mariboru.

 

BOŠTJAN GOLIČIČ – SREBRNA PLAKETA

Boštjan Goličič je pri 4. letih začel trenirati hokej pri klubu HK Bled. Do osemnajstega leta je s klubom osvojil tri naslove državnega prvaka v kategorijah malčkov, dečkov in mladincev. Bil je tudi član slovenske reprezentance v vseh mladinskih selekcijah. Pri 18. letih je odšel v Kanado, kjer je dve leti igral za klub Calgary Hitmen. Po vrnitvi v Slovenijo se je za 3 leta ustalil pri Olimpiji. Z ljubljansko ekipo je dosegel največji uspeh, saj se je prebil v polfinale avstrijske lige EBEL in osvojil državno prvenstvo. Športna pot ga je nato vodila v Francijo, kjer še vedno igra za Diables Rouges Briancon. Že v prvi sezoni je ekipi pomagal do zmage v francoskem pokalu.

Za slovensko člansko reprezentanco je igral na štirih svetovnih prvenstvih. Dvakrat je zmagal na svetovnem prvenstvu divizije I, dvakrat pa je zaigral na svetovnem prvenstvu elitne skupine, kjer je bil na tekmi proti Rusiji proglašen za najboljšega igralca.

Zgodovinski uspeh kariere pa je Boštjan dosegel letos, ko se je prek kvalifikacij z reprezentanco Slovenije uvrstil na olimpijske igre.

Poleg hokeja je Boštjan tudi vesten študent, absolvent Fakultete za management Koper.

 

DARKO ĐURIĆ – SREBRNA PLAKETA

23-letni Darko Đurić, vrhunski športnik invalid – plavalec, se z aktivnim plavanjem ukvarja zadnjih šest let. Pred tem je dve leti igral sedečo odbojko in bil tudi član slovenske mladinske reprezentance, s katero je nastopil na svetovnem prvenstvu v Kamniku leta 2005. Dve leti pozneje se je po prigovarjanju plavalnega strokovnjaka dr. Borota Štrumblja odločil za treninge plavanja. V plavalnem klubu Radovljica, kjer je bil takrat glavni trener Ciril Globočnik, so mu takoj omogočili odlične pogoje za treninge. Tako se je vložen trud kmalu začel vračati z odličnimi rezultati in uvrstitvami: v Berlinu je Darko leta 2011 v disciplini 50 m delfin postal evropski podprvak. Velik uspeh ga ni uspaval, s treningi je nadaljeval še bolj zavzeto, zato se je leta 2012 tudi uvrstil na paraolimpijske igre v Londonu. Tam je iz dneva v dan popravljal osebne rekorde, se v vseh štirih disciplinah uvrstil v finale, v disciplini 50 m delfin pa v enem dnevu kar dvakrat popravil svetovni rekord. Na koncu je osvojil eno šesto, dve peti in eno četrto mesto.

Poleg plavanja pa je Darko tudi redni študent Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu v Ljubljani.

Zaradi vztrajnosti in preproste neposrednosti v odnosih, je med krajani in tudi širše zelo priljubljen in vzor marsikateremu mlademu športniku.

 

DRUŽINA ŠEFER – BRONASTA PLAKETA

S člani družine Šefer se že več kot dve desetletji srečujemo v kulturnem domu, kjer imajo naši nogometaši telovadnico in garderobe s tuši. Njihov strpni pristop pri težavah, težavicah in drobnih pripetljajih nam omogoča nadaljevanje složnega sodelovanja.

Brez njihove pomoči pri grafičnem oblikovanju, ne bi imeli ličnih društvenih letakov in plakatov, pa tudi plaket ob 65-letnici društva ne.

Brez njihovega sodelovanja bi težko organizirali in izvedli marsikatero javno prireditev; brez ozvočenja bi se danes bolj slabo slišali.

Strpnost v odnosih in medsebojna pomoč naj tudi v bodoče krasijo naše sodelovanje.

 

DRUŽINA GOMZI IN DRUŽINA GUBANC – JUBILEJNO PRIZNANJE

Družina Gubanc in družina Gomzi se ne izpostavljata toliko s športnimi rezultati in uspehi, ampak že več kot dve desetletji s finančnimi in drugimi prispevki pomagata društvu, zlasti nogometašem. S košnjo skrbita za urejenost nogometnega igrišča, na prireditvah poskrbita za cvetlične aranžmaje in popestritev (tudi s konjsko družbo), skrbita za foto ovekovečenje dogodkov ter sodelujeta pri nakupu športnih pripomočkov, inventarja in opreme. Zaradi njihove velikodušnosti so se nadarjeni športniki lahko uspešno razvijali, prav tako pa so bile občasne društvene materialne stiske manj vidne in hitreje premagane.

 

Tajnik

Jernej Jeglič

Podbrezje, 1.6.2013