V PODBREZJAH NAŠLI NAJBOLJŠE JASLICE

V času epidemije smo se tudi v Kulturnem društvu Tabor Podbrezje znašli pred vprašanjem, kako naprej. Zastavljeni projekti namreč niso mogli priti do ljudi, kot smo si želeli. Vseeno pa omejitve niso prav nič omejile naših novih idej in tako smo se odločili, da bomo izvedli Natečaj za najboljše podbreške jaslice. Vse »na daljavo,« a kljub temu povezani v skupnem cilju – ob postavljanju jaslic začutiti poseben čar in novo upanje ter ustvariti lepe spomine.

Vse od 10. decembra do 10. januarja smo zbirali fotografije jaslic Podbrežanov, Gobovčanov in Bistričanov. Sodelovale so lahko družine ali posamezniki vseh starosti s svojimi tradicionalnimi jaslicami ali pa na novo ustvarjenimi prav za to priložnost. Še najbolj pa smo se veselili jaslic, ki bi vsebovale vsaj nekaj podbreškega. Tako smo iskali notranje ali zunanje jaslice vseh velikosti in obljubili nagrade za najboljše.

Nad prispelimi fotografijami štirinajstih tekmovalcev smo bili naravnost navdušeni. Vsake jaslice so vsebovale nekaj novega, drugačnega, izvirnega. Presenetile so nas različne postavitve. Pod skalnato votlino v Dolenji vasi, v kapelici, pod jelko s čudovitimi klekljanimi okraski, v Bohkovem kotu, na sredini bivalnih prostorov, v stekleni vitrini ali pa celo v kaminu. Tudi v mehurčku, v kakršnem smo se znašli vsi zaradi korone, so bile postavljene. Nekatere je krasil cvetoč božični kaktus, spet druge pa doma narejeni mostički in kozolci. Tudi podbreška taborska cerkev je dobila posebno pozornost, saj je v obliki maket krasila kar nekaj jaslic. Ob zaključku natečaja je pester nabor jaslic ocenila štiričlanska komisija, ki smo jo sestavljali: Ema Grašič, Barbara Pogačnik, Milan Debeljak in Daca Perne. Delo je bilo vse prej kot enostavno, saj smo pri vseh jaslicah videli nekaj unikatnega. Na koncu smo razglasili zmagovalce v štirih kategorijah, ki so poleg priznanja za najboljše podbreške jaslice v svoji kategoriji prejeli še klekljan nagelj Anice Hvasti in najnovejše družabne igre za vso družino. Tudi vsem sodelujočim smo podelili priznanje za sodelovanje.

Nagrado za Najboljše zunanje jaslice je prejel Stane Aljančič. Komisijo je prepričal z jaslicami, postavljenimi na kozolec s koruzo. Postavitev je bila premišljena, natančna in razgibana. Jaslice so bile enostavne, a hkrati polne skritih podrobnosti. V varnem zavetju hlevčka je gorela luč, ki je sveti družinici prinašala toplino, nam pa novo upanje.

Nagrado za Najboljše notranje jaslice je prejela družina Pavec. Kar nekaj let jih je izdeloval pokojni Ivan Pavec, zdaj pa jih vsako leto njemu v spomin postavi žena Dora. Jaslice so nekaj posebnega, saj zavzemajo vso manjšo sobo in so sestavljene iz 4 delov, komisijo pa je navdušila podbreška vsebina. Maketa Tabora je v merilu natančen posnetek vseh zgradb in postavitev na taborskem griču. Kapelice križevega pota imajo pomanjšane fotografije vseh 13 postaj, cerkev in Pirčev dom imata tudi notranjo osvetlitev. Jaslice so postavljene desno od taborskega griča, na katerega se počasi pomikajo ovčke, kulisa taborskega griča pa je panoramska slika Podbrezij.              

Najbolj izvirne podbreške jaslice so postavili otroci Pika in Zala Marin ter Jerca in Lovro Slapar. Jaslice so postavili iz lego kock v snežnem okolju. Sveti družinici so namesto hlevčka iz lesa izdelali kar iglu. Pokazali so, da lahko jaslice ustvari vsak na svoj način, tudi ob igri. Komisija je bila mnenja, da je tako ustvarjalnost potrebno nagraditi.

Jaslice z največ simbolike je ustvarila družina Gašperin. Med vsemi prispelimi fotografijami je sin Miha izstopal s svojim drugačnim pristopom, saj so bili narisani motivi del božično-novoletnih voščilnic. Ob opazovanju fotografij s simboliko teme in luči ter topline rok je vsakogar preplavil poseben občutek in vsak si je ob tem zamišljal nekaj drugega.     

Veseli smo bili odziva sodelujočih in veselja nagrajencev. Odkrili smo jaslice, ki krasijo naše domove in jih približali še več ljudem. Ustvarili smo lepe spomine in se spomnili na zgodbo, ki jo prinašajo jaslice. Zahvaljujemo se vsem, ki so jaslice delili z nami. Verjamemo pa, da ustvarjalnost pri postavljanju jaslic ne pozna meja, zato upamo, da se na naslednjem Natečaju za najboljše podbreške jaslice spet združimo in si morda tudi v živo ogledamo zanimive podbreške jaslice.

Ema Grašič