Že generalko, teden dni prej, je bilo lepo videt, kaj bo šele v torek zvečer, smo si rekli takrat in hkrati prosili za lepo vreme, ki pa ni obetalo nič dobrega. Res je bilo prisrčno, saj sta poleg otrok in naših najmlajših nastopali tudi oslička in ovčka. Ja, pa tudi zgodba je sodobna-prav za naš čas.

In začelo se je zares, točno ob 19h na božični večer, 24. decembra, ko je zdržalo celo vreme in omogočilo izvedbo na treh prizoriščih. Pastirčki ob ognju (lesenem čoku), ki se jim ta noč zdi popolnoma drugačna od običajnih. Mimo krčme prideta utrujena popotnika z osličkom, ki ju krčmar ne sprejme. Žena gostilničarja (Sara) še ni prav nič zagrenjena, ker še nimata potomcev, med tem ko za njenega moža (Tine) tega ne moremo reči . Ker ji je hudo, da ju je mož odslovil, se odloči pripravljeno za svojega otroka, podariti ženi, ki je pravkar odšla v neznano. Ko jo želi poiskati, na poti naleti na pastirčke, ki ji povejo za smer, kamor je odšel popotnik z nosečo ženo na osličku. Krčmarica zaradi zvezde nad hlevčkom (izdelala sta ga Milan in Silvo) mlad par lahko najde. Ko pride bliže, žena že drži v naročju malo dete, zato ji takoj ponudi vse svoje, kar je prinesla, hrano in oblačila. Mlada mati sprejme le najnujnejše, ostalo naj zadrži, ji pravi, saj bo kmalu potrebovala za svojega otroka. Seveda do hlevčka pridejo potem tudi pastirci s svojo živo ovčko, ki je izjemno odigrala svojo vlogo.

Glasbeno so dogodek popestrili otroci pevskega zbora s Timom in Nežo, Anže je s svojo harmoniko in Sveto nočjo pospremil vse ljudi v cerkev, izjemna Urša ob Juretu s kitaro, pa je s pesmijo spremljala igrico med prizori in zaključila z Alelujo v cerkvi. Ja, tu se je še pelo in dodalo še nekaj lepih misli, stiskov rok in prisrčnih želja, saj je bil božični večer.

Otroci so želeli igrico ponoviti čez 14 dni, ko bi vključili še sv. Tri kralje. Žal jim je vreme to na prostem preprečilo, pa so zavetje našli v taborski cerkvici, na hitro pripravili prostor, seveda s pomočjo odraslih, in ponovno zaigrali z nekoliko spremenjenim scenarijem. Dodali so še tri kralje in narejeno kamelo, saj je niso mogli od nikoder pripeljat, tako kot osličko in ovčko. Bravo otroci in njihova mentorica Lidija. Volja do igre med našimi otroki je tako velika, da bo skupina kmalu pripravila še kašno presenečenje.