V soboto, 22. decembra 2012 ob 18.45 je bil v cerkvi sv. Jakoba Božični koncert MePZ iz Lipnice z gosti v organizaciji našega KUD-a

IMG_1814 (Large)Božični čas in novo leto sta kot nekakšna simbolna meja po potovanju kroga življenja, ki ju posvečamo druženju in obdarovanju družini in prijateljem. Po treh letih je tako darilo vaščanom spet pripravilo Kulturno društvo v sodelovanju z MePZ Lipnica, ki je letos v svoj program (za razliko od leta 2009, ko je bila z njimi citrarka), obogatil še z Moško pevsko skupino Sosedje iz Žirovnice, pritrkovalci in otroško skupino Pastirci iz Kamne Gorice. Organist je bil Jaro Ješe, povezovalec pa Bojan Pogačnik.

Pred cerkvijo sv. Jakoba so za uvod najprej poskrbeli pritrkovalci iz Kamne Gorice (Jani Pogačnik in bratje Eržen) in vzbudili nemalo pozornosti z zvoki, ki jih sicer nismo vajeni slišati na tak način- tudi čisto od blizu in zveneli so daleč. V cerkev pa so pevci obeh zborov s pastirčki prišli tako, da so začrtali krog v spiralo, odpeli in odšli pred oltar. Tako je bilo vse naravnano na temo KROG-a, o katerem je povezovalec Bojan Pogačnik povedal takole:« Krog je poleg križa in kvadrata eden temeljnih simbolov, je popolnost oblike, neskončnost gibanja, nepretrgana moč, ustvarjalec življenja. Je tudi zemeljskim krog, krog rojstva in krog smrti, ustvarjanja in uničenja, predstavlja Sonce.

Oba zbora, MePZ Lipnica (zborovodkinja Metka Soklič) in MPZ Sosedje iz Žirovnice, so nas s pesmimi ubranimi božično potem ponesli na svojstven način v čim bolj popoln krog. Na orglah jih je spremljal Jaro Ješe. Ko sta zbora odpela skupaj in posamično, so nastopili še Pastirci iz Kamne Gorice (Katja, Ambrož, Bor in Blaž). Lepo so zvenele njihove dokaj neznane pesmi, ki so sporočale, da pastirci niso nikjer doma in vidijo vse, ker so ves čas budni in se lahko primerjajo s Soncem. V drugem delu je pesmi nadgradil še bobnar Vasja Markič in ogrel poslušalce. Mojca in Jernej sta malo pred koncem koncerta nastopajočim v zahvalo poklonila šopke in našo knjigo o Urški s posvetilom. Nastopajoče in povabljene sponzorje, ki smo jim vabila in zahvale že pred nekaj dnevi izročili osebno, smo povabili v Kulturni dom, kjer je že dišalo po božičnem pecivu, kuhanem vinu in toplem čaju, ki je ogrel premrle roke. Toploto v srcu pa smo prinesli že s seboj, saj smo po tolikih prelepih mislih v besedi in simfonijah v pesmi ob štirih svečkah adventnega venčka še vedno sestavljali krog. Krog, ki je tistega večera dobil svojo dokončno in zaključeno obliko, če smo ga le prijazno delili z vsemi in med seboj.