Za KD Tabor: Daca Perne

Božična zgodba na našem Taboru je bila preplet dogajanja na štirih prizoriščih iz dveh različnih obdobij. Preteklost izpred 2000 let je podala roko sedanjosti. Skupina pastirčkov je izvedela, da posebna svetloba iz hlevčka napoveduje nekaj izjemnega in angel je napovedal, da bodo našli dete v jasli položeno. Dekleta so razmišljala, da je danes tako kot nekoč, ko za Jezusa mnogokrat ni prenočišča, ni prostora v naših srcih. Vse prepogosto se zgodi, da nimamo časa in se nam le neprestano mudi. On pa vendarle vztrajno prihaja, čeprav se ne vsiljuje; prihaja, da bi se znova rodil v današnjem svetu, v današnjem času, da bi se rodil predvsem v naših srcih: v mojem, tvojem, vsega sveta.

Z igrico otroci želijo prikazati na eni strani neprijazen odnos do sočloveka s polno izgovori, da nimajo časa ali pa jih skrbi, da zaradi njih nebi uspeli nakupiti prepotrebnega materiala za ognjemet. Po drugi strani pa je prikazan prijazen odnos deklice do starke, ki je v težavah, čeprav na začetku okleva. Nepričakovana nagrada stare gospe pa sporoča o sreči, ki jo občutimo, ko naredimo dobro delo nekomu drugemu, pa s tem najbolj razveselimo sebe.

Skozi ves adventni čas so igralci hladna sobotna jutra namesto dolgemu poležavanju v toplih posteljah, namenili vaji za božično zgodbo skupaj z mentoricama Katarino Korenčan in Klavdijo Aljančič. Druga skupina mlajših otrok pa je zvečer pri Kočarjevih skupaj glasbeno mentorico Mojco Debeljak vadila pesmi, ki govorijo o Jezusovem rojstvu. Včasih je bilo težko uskladiti vse urnike in šolske obveznosti otrok, a zmagala je želja in vodilo vseh treh požrtvovalnih mentoric,  da ne prekinemo tradicije in skupaj naredimo spet nekaj lepega zase in za vse, ki bodo na božični večer prišli na naš Tabor. Vsa dodatna besedila z izjemno vsebino, ki so jih brali otroci,  je sestavila Katka Korenčan.

Seveda so bila prej potrebna še vsa mogoča pripravljalna dela, kot je izbor besedila, priprava hlevčka (Milan Debeljak in Janez Klančar), lučkar (Janez Klančar) , tonski mojster( Tadej Mohorič), ureditev prostora (Boštjan Aljančič), priprava dekoracije v cerkvi (Daca Perne), koordinacija z g. župnikom (Lidija Aljančič).

Na prvem prizorišču so se pastirčki spraševali in  čudili sporočilom drugih pastirjev, da nekje iz votline pastirskega hlevčka prihaja nenavadna svetloba, ….da je tista lepa gospa, ki so jo videli, tam rodila otroka. Pastirčki so bili Monika Jerala, Andraž Aljančič in Gal Mihelič. Družbo sta jim delali ovčki, ki tokrat nista bili živi, a izgledali čisto tako. Prišli sta izpod oblikovalskih rok Staneta Aljančiča, ki jima je dal osnovno obliko, v kožuščke oblekla kostumografinja iz Medvod, poslikala Barbara, od ideje naprej povezala Daca. Veliko nežnega veselja sta naredili vsem otrokom.

Sporočila angelov so s pesmijo Pot v Betlehem sporočili otroci zborčka, pod vodstvom Mojce Debeljak, ki jih je spremljala na kitari zunaj pod lipo in potem še v cerkvi skozi celo sv. mašo.

Povezovalke: Gaja Dobravec, Sara Kavčič in Nika Drinovec so vabile:
“Pridi v revne hiše, polne otrok, revščine in bolezni, pridi med anonimno množico velemest, pridi med moderne nebotičnike in betonske bloke, pridi tudi v našo vas, vstopi v naše tovarne, delavnice, pisarne in šole; pridi tudi danes in nas reši! Da bomo mi vsi, v tej sveti božični noči, sprejeli to Ljubezen in se zavedali, da Božič brez dobrega dejanja nebi bil pravi Božič.

Tina Jeglič v vlogi angela je sporočala:« Prihaja kot Učitelj, Prijatelj, Brat ali pa uboga izgubljena starka. Prihaja, da vas reši greha in da smisel trpljenju in smrti. Prihaja, da napolni vaša hladna in prazna srca s svojo ljubeznijo in mirom.

Pogled je bil usmerjen v zvezdo nad hlevčkom, kjer je v jaslih ležal mali Jezušček, ob njem pa sta bedela Marija (Sara Kidan) in Jožef ( Anže Skodlar).

Razposajena dečka in sošolca Peter ( Štefan Grašič) in Tomaž (Maj Tavčar) se veselita počitnic in priprav na praznike z ognjemetom, ko ju sreča sošolka Marta ( Nina Drinovec). Prijazna stara gospa (Lucija Šprajc) se ne znajde na novem trgu označenim s smerokazi ulic, a zaman prosi za pomoč dečka Tomaža. Njeno stisko in pripravljenost, da ji pomaga, začuti le deklica Marta (Nina Drinovec).

 

Nagovarjalo je sporočilo letošnje božične zgodbe: »Najprej je jaslice potrebno postaviti v svojem srcu.« To so otroci uresničevali in poskušali na sveti večer posredovati tudi vsem, ki so jih prišli pogledat in predvsem poslušat na naš Tabor.

Videti je bilo, da so srca OGRELI, ZARES. Nihče ni preslišal misli, da so prazniki PRAZNI brez Jezusa, edinega razloga, da ta praznik sploh obstaja.

Veliko lepo prebranega s srčno željo po izpolnitvi so ta večer zabeležili naši slušni organi. S toplino in najlepšimi čustvi so srca ob koncu podajala reke in želje po dobrem za vse in vsakogar so bile iskrene. Naj se izpolnijo v letu 2017!